Μασερμπρούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μασερμπρούμ
Χάρτης
Ύψος7.821 μ.[1]
ΟροσειράMasherbrum Mountains
ΉπειροςΑσία
ΧώρεςΠακιστάν
ΤύποςΜεταμορφικός γνευσίτης και γρανιτικοί βαθόλιθοι.
Πρώτη ανάβαση1960 Τζορτζ Μπελ και Γουίλι Ανσέλντ

Το Μασερμπρούμ (επίσης γνωστό ως K1) βρίσκεται στην περιφέρεια Γκάντσι, (Ghanche District) του Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν (Gilgit Baltistan) στο Πακιστάν. Με ύψος 7.821 μ. είναι το 22ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο και το 9ο υψηλότερο του Πακιστάν. Είναι η πρώτη κορυφή που χαρτογραφήθηκε στην οροσειρά του Καρακορούμ, εξ ου και το K1.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νόημα του ονόματος δεν είναι σαφές. Προέρχεται πιθανώς από το mashadar (εμπροσθογεμές όπλο), με το brum που σημαίνει βουνό, εξαιτίας της ομοιότητας μιας διπλής κορυφής με παλιό εμπροσθογεμές. Είναι εξίσου πιθανό να προέρχεται από το masha (βασίλισσα ή κυρία), δηλαδή η "βασίλισσα των κορυφών". Έχουν προταθεί και άλλα νοήματα, χωρίς υπάρχει οριστική κατάληξη ως προς το θέμα. Για παράδειγμα αναφέρεται η εκδοχή να προέρχεται το όνομα από την αραβική λέξη Mahsher, που σημαίνει το τέλος του κόσμου. Επίσης, έχει προταθεί τοι «Λευκά Όρη», αφού Burum σημαίνει λευκός στην Μπουρουσάσκι γλώσσα των Χούνζα, αλλά δεδομένου ότι η γλώσσα αυτή δεν τοπική, η εκδοχή δείχνει μάλλον απίθανη[2].

Γεωλογία-Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια οροσειρά του Καρακορούμ αποτελεί ηπειρωτικό φυσικό σύνορο της νότιας Ασίας, καθώς βρίσκεται στο άκρο δύο συγκρουόμενων πλακών, κάτι που κάνει την περιοχή ιδιαίτερα ενεργή σεισμικά. Ως τμήμα της ευρύτερης οροσειράς η σύσταση του Μασερμπρούμ περιλαμβάνει μεταμορφικό γνευσίτη και γρανιτικούς βαθόλιθους[3].

Το Μασερμπρούμ (και Μασερμπρούμ Α΄) είναι η υψηλότερη κορυφή των ορέων Μασερμπρούμ, της οροσειράς Καρακορούμ. Είναι χαρακτηριστική κορυφή, που σκιάζεται εν μέρει από τις γειτονικές οκτάρες, το K2, το Γκασερμπρούμ Α΄, το Μπρόουντ Πικ και το Γκασερμπρούμ Β΄.

Τα όρη Μασερμπρούμ βρίσκονται νότια του παγετώνα Μπαλτόρο και η κύρια οροσειρά Καρακορούμ βρίσκεται βόρεια του Μπαλτόρο. Οι ποταμοί που έχουν κατεύθυνση νότια εκβάλλουν στην Αραβική θάλασσα, ενώ οι ποταμοί που έχουν κατεύθυνση βόρεια εκβάλλουν στην Κίτρινη θάλασσα.

Ο παγετώνας Μπαλτόρο είναι το κοινότερο μέσο για την προσέγγιση των κορυφών 8.000 μ. του Καρακορούμ από ορειβάτες και πεζοπόρους. Το βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κοιλάδας Χους, μέσω της οποίας γίνεται η νότια πρόσβαση στην κορυφή.

Ορειβατική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1856, ο Τόμας Τζορτζ Μοντγκόμερι, υπολοχαγός του Βρετανικού Βασιλικού Σώματος Μηχανικού, παρατήρησε ένα ψηλό βουνό στην οροσειρά και το ονόμασε K1 (δηλαδή κορυφή 1 του Καρακορούμ). Για τον γηγενή πληθυσμό το όνομα παρέμεινε Μασερμπρούμ.

Το βουνό επισκέφθηκε εκ νέου το 1911 ο Γουίλιαμ Γουόρκμαν και η σύζυγός του Φάνι Μπούλοκ Γουόρκμαν. Η πρώτη προσπάθεια ανάβασης έγινε το 1938 από την νότια όψη. Η προσπάθεια απέτυχε λίγο πριν την κορυφή.

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, το 1955 και το 1957, στο Μασερμπρούμ αναρριχήθηκαν για πρώτη φορά οι Τζορτζ Ίρβινγκ Μπελ και ο Γουίλι Ανσέλντ, μέλη μιας Πακιστανοαμερικανικής αποστολής υπό τον Νικ Κλιντς. Ανέβηκαν από την νοτιοανατολική όψη, διαδρομή που είχε σταματήσει αρκετές ομάδες. Χρειάστηκαν 23 χρόνια πριν τη δεύτερη ανάβαση από τους Ιάπωνες Κακεγιάσου Μιναμούρα (Kakeyasu Minamura) και Μασουχίνο Νομούρα (Masuhino Nomura) τον Αύγουστο του 1983. Μία άλλη ιαπωνική αποστολή το 1985 αναρριχήθηκε στην εντυπωσιακή και ομορφότερη ΒΔ Κόψη και Βόρεια Όψη[4].

Ο Himalayan Index καταγράφει αρκετές αναβάσεις και αποτυχημένες προσπάθειες στο Μασεμπρούμ. Στις αναβάσεις περιλαμβάνονται δύο επιπρόσθετες διαδρομές, η ΒΔ Όψη και η ΒΔ Κόψη/Β Όψη[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «High Asia I: The Karakoram, Pakistan Himalaya and India Himalaya (north of Nepal)». Peaklist.org. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2014. 
  2. «Masherbrum». SummitPost. 23 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2015. 
  3. Rex, A.J.; et al (1988). «The geochemical and tectonic evolution of the central Karakoram, N. Pakistan». Philosophical Transactions of the Royal Society (A326): 229-255. 
  4. «The Mountains of Pakistan: Masherbrum 7821 SE Face». Everest News. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2015. 
  5. Ascents and References

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]