Μαρδούκ καμπίτ αχεσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρδούκ καμπίτ αχεσού
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος12ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΙττί μαρδούκ μπαλατού
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας

Ο Μαρδούκ καμπίτ αχεσού υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς και ιδρυτής της τέταρτης δυναστείας της Βαβυλώνας ή δεύτερης δυναστείας της Ισίν (1157 - 1140 π.χ.) παίρνοντας το πλεονέκτημα από την ανατροπή της κυριαρχίας των Κασσιτών στην Βαβυλώνα λόγω της επιδρομής των Ελαμιτών τα προηγούμενα χρόνια, είναι άγνωστες οι συνθήκες γύρω από τις οποίες αντικατέστησε στον θρόνο της Βαβυλώνας τον προκάτοχο του Ενλί ναντίν αχέ τον τελευταίο βασιλιά της τρίτης δυναστείας της Βαβυλώνας. Η τρίτη δυναστεία εκπροσωπούσε τους Κασσίτες κατακτητές τις πόλης που είχαν τοποθετηθεί βασιλείς από τους Χετταίους, οι Ελαμίτες τα χρόνια τις βασιλείας του Ενλί ναντίν αχέ επέφεραν πλήθος καταστροφές, λεηλασίες στην πόλη και αρπαγές πολύτιμων αντικειμένων όπως η στήλη του Χαμουραμπί και ο θρόνος του Μαρδούκ, τα μετέφεραν στην πρωτεύουσα τους Σούσα. Σύγχρονος του Ελαμίτη βασιλιά Σιλάκ Ινσουσινάκ Α' αδελφός και διάδοχος του ανατροπέα των Κασσιτών Κουτίρ Ναχουντέ Β' κατάφερε να απαλλάξει την Βαβυλώνα από τις Ελαμίτικες ορδές, η δυναστεία του ονομάστηκε δυναστεία της Ισίν πιθανώς λόγω της καταγωγής του από την πόλη του Ισίν, κυβέρνησε με 11 βασιλείς οι οποίοι ανέδειξαν τον Μαρδούκ ως ύπατο θεό της Βαβυλώνας. Ο Ναβουχοδονόσορ Α΄ πιθανότατα εγγονός ή δισέγγονος του ιδρυτή θα καταφέρει λίγα χρόνια αργότερα να κατατροπώσει τους Ελαμίτες επαναφέροντας στην Βαβυλώνα τα κλεμμένα αντικείμενα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. A. Brinkman (1999). Dietz Otto Edzard, ed. Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archaologie: Libanukasabas - Medizin 7. Walter De Gruyter. pp. 376–377.
  • J. A. Brinkman (1999). Dietz Otto Edzard, ed. Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archaologie: Ia – Kizzuwatna 5. Walter De Gruyter. pp. 183–184.
Προκάτοχος:
Ενλί ναντίν αχέ
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
11571140
Διάδοχος:
Ιττί μαρδούκ μπαλατού