Μαργαρίτα του Βαλουά (1407-1458)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα του Βαλουά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1407
Παρίσι
Θάνατος1  Ιανουαρίου 1458
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςJean III de Harpedanne
ΤέκναLouis de Belleville, Seigneur de Montaigu[1]
ΓονείςΚάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας και Odette de Champdivers
ΑδέλφιαΑικατερίνη του Βαλουά
Ισαβέλλα του Βαλουά
Μιχαέλα του Βαλουά
Ιωάννα της Γαλλίας (1391-1433)
Μαρία της Γαλλίας
Κάρολος Ζ' της Γαλλίας
Λουδοβίκος του Γκυγιέν
Ιωάννης της Γαλλίας

Η Μαργαρίτα, γαλλ.: Marguerite la demoiselle de Belleville, γνωστή και ως Marguerite bâtarde de France (1407 – Ιανουάριος 1458), ήταν νόθη κόρη του Καρόλου ΣΤ΄ του Τρελού της Γαλλίας από τον Οίκο των Βαλουά και της αγαπημένης του ερωμένης Oντέτ ντε Σαντιβέρ (Champdivers).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαργαρίτα νομιμοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1428 από τον Κάρολο Ζ' της Γαλλίας, τον ετεροθαλή αδελφό της. Της έδωσε μία πολύ άφθονη προίκα και την πάντρεψε στις 3 Μαΐου 1428 στο Πουατού με τον Ζαν Γ΄ ντε Αρπεντέν, κυρίου του Μπελβίλ (Belleville) και Moνταιγκύ, γιο του Ζαν Β΄ ντε Αρπεντέν και της συζύγου του Ιωάννας ντε Μυσιντάν. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή παντρεύτηκε με το όνομα Mαργαρίτα του Φαλό (Μarguerite de Falots).

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλωντ ντε Μπελβίλ, ο τελευταίος γνωστός από τους απογόνους τους, σκοτώθηκε στη μάχη του Κουτρά στις 20 Οκτωβρίου 1587 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Γ' της Γαλλίας. Ο ποιητής Ζακ Μπερώ έγραψε το επιτάφιο επίγραμμά του. Ο πατέρας του ήταν ο Σαρλ Αρπεντέν, κύριος του Μπελβίλ, Σαντοναί, Σιγκουρναί, Πυμπελιάρ, Μπωλιέ, Saint-Flayve, La Roche-sur-Yon κ.λπ., ιππότης του τάγματος του βασιλιά και διοικητής 50 ανδρών.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]