Μαργαρίτα Τζέπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα Τζέπα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Margarita Xhepa (Αλβανικά)
Γέννηση2  Απριλίου 1932[1]
Λούσνια
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑλβανικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑλβανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών
Περίοδος ακμής1950
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαργαρίτα Τζέπα (αλβ. Margarita Xhepa) (γεν. 2 Απριλίου 1932) είναι μια από της σημαντικότερες Αλβανίδες ηθοποιούς του κινηματογράφου κ του θεάτρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαργαρίτα Τζέπα γεννήθηκε στην Λούσνια, στη κεντρική Αλβανία και είναι βλάχικης καταγωγής. Σπούδασε στο Καλλιτεχνικό Λύκειο (Liceu Artistik), στα Τίρανα.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας (Teatri Kombëtar) τη δεκαετία του 1950. Έπαιξε σε δεκάδες έργα μεταξύ των οποίων και σε έργα του Τσέχοφ, του Σίλερ και του Γκογκόλ. Επίσης συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ταινίες από το 1965 μέχρι το 2021. Το 1962, την πρώτη φορά που διοργανώθηκε το Φεστιβάλ Τραγουδιού στην Αλβανία (Festivali i Këngës), ήταν η παρουσιάστρια της διοργάνωσης.

Το 1997 της απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, για την ερμηνεία της στην ταινία Μιρουπάφσιμ, του Χρήστου Βούπουρα. Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρικίου.

Το 2021 της απονεμήθηκε το βραβείο «Ηθοποιός της Ευρώπης», στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου, για το ρόλο της στο θεατρικό έργο Ποιος έφερε την Ντορουντίν, σε σκηνοθεσία του Λαέρτη Βασιλείου.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας είχε απονείμει στην Μαργαρίτα Τζέπα τον τίτλο του Καλλιτέχνη του Λαού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0944437. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.