Μαρίνος Ριτσούδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίνος Ριτσούδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαρίνος Ριτσούδης (Ελληνικά)
Γέννηση18  Φεβρουαρίου 1968
Φάρσαλα
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΥπολοχαγός

Ο Μαρίνος Ριτσούδης ( Φάρσαλα , 18 Φεβρουαρίου 1968 ) είναι πρώην Αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που αρνήθηκε να λάβει μέρος σε στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999 στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ριτσούδης αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ορκίστηκε Σημαιοφόρος Μάχιμος Πολεμικού Ναυτικού.

Το αντιτορπιλικό τύπου Αdams Θεμιστοκλής που υπηρετούσε ο Ανθυποπλοίαρχος Μ.Ριτσούδης, όταν ακόμη ανήκε στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σαν DDG-15 Berkeley, πριν έρθει στην Ελλάδα και συμπεριληφθεί στο στόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον συνασπισμό του ΝΑΤΟ κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας το 1999. έτος, ούτε εκχώρησε εναέριο χώρο, ο στρατός της έπρεπε να δραστηριοποιηθεί λόγω πιθανής μετάδοσης της σύγκρουσης, δηλαδή μετακίνησης ενδιαφερόντων ατόμων ασφαλείας. Εξαιτίας αυτού, η Κυβέρνηση της Ελλάδος αποφάσισε το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με σήμανση D221 αποστέλλεται στην Αδριατική Θάλασσα. Αυτό το πλοίο ανήκε στο ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο Ανθυποπλοίαρχος Μαρίνος Ριτσούδης, συνεννοήθηκε με τον ιερέα του και είχε την ευλογία να αρνηθεί την παραγγελία.[1] Αυτό μεταφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον τότε επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τότε ο Ριτσούδης είπε: «ως ορθόδοξος δεν μπορώ να συμμετάσχω στην επίθεση κατά του αδελφικού λαού», κάτι που γνώρισε την έγκρισή τους. Σημειωτέον δε ότι την αρχή είχε κάνει ο τότε ναύτης Ν.Γαρδίκης όπου στην πρωϊνή αναφορά της 13ης Απριλίου 1999 είπε: "Ευπειθώς αναφέρω, αρνούμαι να συμμετέχω στο έγκλημα".

Δίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της άρνησής του να εκτελέσει τη διαταγή, ο Ανθυποπλοίαρχος Ριτσούδης δικάστηκε ενώπιον στρατοδικείου. Ολόκληρη η δίκη ακολούθησε πολυάριθμες διαμαρτυρίες και εκατοντάδες Έλληνες ήρθαν μπροστά στο δικαστήριο για να τον χαιρετήσουν καθώς η στρατιωτική αστυνομία τον έφερνε ή έβγαινε από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Ριτσούδης ερχόταν στις δίκες χαμογελώντας.

Καταδικάστηκε από στρατοδικείο Πειραιά στις 21 Απριλίου 1999. χρόνια έως δυόμισι χρόνια φυλάκιση. [2]

Σύνδεση με τη Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της ηρωικής του πράξης, ο Ριτσούδης έγινε σύμβολο αντίστασης στις δυνάμεις της εξουσίας και της αγάπης μεταξύ των δύο ορθοδόξων λαών, Ελλήνων και Σέρβων. Στη Σερβία του αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές και μέχρι σήμερα δημοσιεύει στη σελίδα του στο Facebook, μεταξύ άλλων, με το κυριλλικό αλφάβητο με αφορμή σημαντικές εθνικές γιορτές.

Στη Νις, ένας δρόμος φέρει το όνομά του.

Διακόσμηση εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ριτσούδης με τον Πατριάρχη Irinej και τον Arno Guyon στο Πατριαρχείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την τελετή απονομής

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρασημοφόρησε τον Ριτσούδη, μετά από πρόταση του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίο. Στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί του ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παράκτιας Αμφιλόχιε για να τον ενημερώσει.

Στην τελετή στο κτίριο του Πατριαρχείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι, στις 23 Ιανουαρίου 2018. έτος, τιμήθηκε με το παράσημο του Αγίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Κατά την επίδοση των διακοσμήσεων, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος είπε: [3]

Ο κ. Ριτσούδης βρέθηκε σε κατάσταση να συμμετάσχει στην επαίσχυντη επίθεση στη χώρα μας το 1999. Ως κυβερνήτης στρατιωτικού πλοίου έφτασε στην Αδριατική θάλασσα, αλλά η συνείδησή του δεν του επέτρεψε να εκπληρώσει αυτό που ήταν υποχρεωμένος.

Αφού έλαβε την παραγγελία, ο Ριτσούδης είπε: [3] Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μετά από 18 χρόνια, από τότε που αρνήθηκα να συμμετάσχω στον πόλεμο κατά του σερβικού λαού, θα βιώσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση του σερβικού λαού και των Ορθοδόξων αδελφών μου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να λαμβάνω την αναγνώριση από εσάς - αξιότιμοι και γενναίοι, από τους Ορθόδοξους αδελφούς μου που δεν έπαψαν ποτέ να προστατεύουν και να φυλάνε τους ιερούς και αγίους τόπους τους. Όλα τα θύματα του σερβικού λαού, η παράδοση, η παράδοση, η Ορθοδοξία και ο σερβικός πολιτισμός ήταν η πιο σημαντική έμπνευση για μένα.

Τοιχογραφία στο Ντόρκολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοιχογραφία στο Ντόρκολ : ο χαρακτήρας του Μαρίνου Ριτσούδη και το απόφθεγμα του: "Ως Ορθόδοξος δεν μπορώ να συμμετάσχω στην επίθεση στον αδελφό λαό!"

Στο Ντόρκολ υπάρχει μια τοιχογραφία με την εικόνα του καπετάν Ριτσούδη και τα λόγια του ότι ως ορθόδοξος δεν μπορεί να λάβει μέρος στην επίθεση στον αδελφό λαό.

Όταν έμαθε για την ύπαρξη αυτής της τοιχογραφίας, ο Ριτσούδης δήλωσε [4]: Όταν μιλάμε για τοιχογραφίες, οι δικοί σας τις ζωγράφισαν για να μου εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και η αλήθεια είναι ότι το μόνο που θέλω είναι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δικούς σας ανθρώπους. Γιατί, πριν πάρω την απόφαση να μην υπακούσω στη διαταγή και να μην βομβαρδίσω τη Σερβία, την οποία έφερα από καρδιάς, είδα τη γενναία αντίσταση του σερβικού λαού και τους γενναίους στρατιώτες που πολέμησαν ενάντια στις σατανικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Διακοσμήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τάγμα του Αγίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (23 Ιανουαρίου 2018)

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]