Μαρίνα Γαλανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίνα Γαλανού
Γέννηση7 Νοεμβρίου 1962
Πειραιάς
Θάνατος8 Οκτωβρίου 2021 (58 ετών)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταακτιβιστής ΛΟΑΤ και πρόεδρος
ΣύζυγοςΘάνος Βέσσης
Σημαντικά έργαΕργασία στο σεξ

ΛΟΑΤΚΙ Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου

H Μαρίνα Γαλανού (Πειραιάς, 7 Νοεμβρίου 1962 - Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2021)[1] ήταν Ελληνίδα τρανς ακτιβίστρια, εκδότρια, συγγραφέας και αρθρογράφος. Ήταν εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τον Νοέμβριο του 2019 και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου,[2] καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Υπήρξε αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Συμμετείχε ενεργά στον LGBTQI+ ακτιβισμό από το 1997 μέχρι και το θάνατό της.[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γαλανού γεννήθηκε στον Πειραιά, στην περιοχή της Πειραϊκής.

Υποκινούμενη από την καθημερινή δίωξη τρανς ατόμων από την αστυνομία, το 2002 η Γαλανού μαζί με άλλα τρανς άτομα, ανέλαβαν την πρωτοβουλία ίδρυσης της πρώτης αναγνωρισμένης τρανς κολεκτίβας (συλλογικότητας) στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τραβεστί και Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ).[4][5][6] Η Γαλανού ήταν ιδρυτικό μέλος του ΣΑΤΤΕ και γενική γραμματέας μέχρι τον Ιούλιο του 2004 που αποχώρησε. Ως γενική γραμματέας, η δράση της επικεντρώθηκε στην προστασία των τρανς ατόμων από τις διακρίσεις και τη ρατσιστική βία, την προστασία των τρανς γυναικών από την αστυνομική αυθαιρεσία και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σύμφωνα με την τότε πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (en:Goodwin v United Kingdom).

Τον Ιούνιο του 2004 παραιτήθηκε από τη θέση της ως γενική γραμματέας του ΣΑΤΤΕ και στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους ίδρυσε τον πρώτο εκδοτικό οίκο – με το όνομα Πολύχρωμος Πλανήτης – και βιβλιοπωλείο με εξειδίκευση στη ΛΟΑΤΚΙ λογοτεχνία.[7] Σκοπός του Πολύχρωμου Πλανήτη  είναι η έκδοση βιβλίων που επικεντρώνονται σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ και η συλλογή βιβλιογραφίας, καθώς και η προώθηση της LGBTI κουλτούρας και διαφορετικότητας. Ο εκδοτικός οίκος έχει διοργανώσει επίσης δύο διαγωνισμούς ποίησης και πεζογραφίας καθώς και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων.

Η Γαλανού ήταν επίσης μέλος της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας, μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Διετέλεσε γενική γραμματέας της οργάνωσης από τον Μάιο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2008. Οι δραστηριότητές της επικεντρώθηκαν στην προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από διακρίσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων, τον αποκλεισμό από αιμοδοσίες και τις Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γενικότερα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το 2010 η Γαλανού, μαζί με πολλές άλλες τρανς, ίδρυσαν το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Υπήρξε ακόμη, η πρώτη τρανς γυναίκα μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (χωρίς ψήφο), μαζί με καθηγητές πανεπιστημίου και νομικούς.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πέθανε η ακτιβίστρια και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού». web.archive.org. 30 Νοεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Μαρίνα Γαλανού | Συγγραφείς | Εκδόσεις Σάκκουλα». www.sakkoulas.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024. 
  3. «Marina Galanou – The activist and president of the Transgender Support Association has died» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  4. «ΙOSPRESS 200309». www.iospress.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  5. «Ομοφυλοφοβία ... και η Δύναμη του Ουράνιου Τόξου - t-zine.gr». web.archive.org. 31 Μαΐου 2023. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  6. «ΣΑΤΤΕ: Επιστολή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νικήτα Κακλαμάνη». 5 Ιουλίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  7. «10% - Ρεπορτάζ - Πολύχρωμο βιβλιοπωλείο». www.10percent.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  8. Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη/Μ. Γαλανού/Σ. Μπουφίδης..., Αναγνώριση ταυτότητας φύλου, 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]