Μαρία του Νάσσαου, κόμισσα του Χόενλοε-Νόιενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία του Νάσσαου, κόμισσα του Χοενλόε-Νόιενσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Φεβρουαρίου 1556[1]
Μπρέντα
Θάνατος10  Οκτωβρίου 1616[1]
Buren
Τόπος ταφήςBuren
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος του Χοενλόε-Νόιενσταϊν
ΓονείςΓουλιέλμος Α΄ της Οράγγης και Άννα του Έχμοντ
ΑδέλφιαΜαυρίκιος της Οράγγης
Φρειδερίκος Ερρίκος της Οράγγης
Φίλιππος Γουλιέλμος της Οράγγης
Ιουστίνος του Νάσσαου
Λουίζα Γιουλιάνα του Νάσσαου
Ελισάβετ του Νάσσαου
Αιμιλία Αντβερπιάνα του Νάσσαου
Αιμιλία του Νάσσαου
Αικατερίνη Βελγική του Νάσσαου
Καρλόττα Φλαντρίνα του Νάσσαου
Καρλόττα Βραβαντίνα του Νάσσαου
Άννα του Νάσσαου
Μαρία του Νάσσαου (1553-1555)
ΟικογένειαΟίκος της Οράγγης-Νάσσαου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία (7 Φεβρουαρίου 1556, Μπρέντα - 10 Οκτωβρίου 1616, Μπούρεν ) από τον Οίκος του Νάσσαου ήταν κόρη του πρίγκιπα της Οράγγης και με τον γάμο της έγινε κόμισσα του Χόενλοε-Νόιενσταϊν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γουλιέλμου Α΄ του Σιωπηλού, πρίγκιπα της Οράγγης και κυβερνήτη (stadholder) της Ολλανδίας, Ζηλανδίας, Ουτρέχτης, Φρισίας από την πρώτη του σύζυγο Άννα του Έχμοντ & Μπούρεν. Έλαβε το όνομα της πρώτης κόρης του Γουλιέλμου, της Μαρίας (1553-1555), η οποία είχε αποβιώσει 2 ετών. Η Άννα του Έχμοντ & Μπούρεν δεν απέκτησε άλλη κόρη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή του Ογδονταετούς Πολέμου ο μεγαλύτερος αδελφός της Φίλιππος-Γουλιέλμος μετακόμισε στην Ισπανία, όπου μεγάλωσε ως Καθολικός. Η Μαρία υπερασπίστηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς του αδελφού της για τον τίτλο του πρίγκιπα της Οράγγης και τη βαρονία και την πόλη της Μπρέντα ενάντια στις αξιώσεις του ετεροθαλούς, νεότερου αδελφού τους Mαυρίκιου (ο μόνος γιος από τον 2ο γάμο του Γουλιέλμου Α΄).

Ήταν επιθυμία της να παντρευτεί τον Φίλιππο κόμη του Χόενλοε, τον οποίο γνώριζε από την ηλικία των 11 ετών. Αυτό το σχέδιο συνάντησε στην αρχή αντίσταση από τον πατέρα της (έδωσε την άδειά του το 1582) και στη συνέχεια αντιστάθηκε ο αδελφός της Μαυρίκιος. Η Μαρία επρόκειτο να παντρευτεί τον (καθολικό) γιο του δούκα του Άερσοτ, για να βοηθήσει τον Μαυρίκιο να αποκτήσει σημαντικό σύμμαχο ενάντια στις ισπανικές δυνάμεις, αλλά αυτή αρνήθηκε να τον παντρευτεί, καθώς είχε γίνει Καλβινίστρια. Επίσης η Μαρία διεκδίκησε την κηδεμονία των περιουσιών του Φιλίππου-Γουλιέλμου, ενόσω αυτός ήταν όμηρος στην Ισπανία, επειδή ήταν αμφιθαλής αδελφή του ενώ ο Μαυρίκιος ήταν ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός του· έτσι ξεκίνησε μία δίκη.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1595, σε ηλικία 39 ετών, η Μαρία παντρεύτηκε επιτέλους τον Φίλιππο του Χόενλοε στο Μπούρεν, στην Ολλανδική Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία. Το ζευγάρι παρέμεινε άτεκνο και ο Φίλιππος απεβίωσε το 1606. Ο αδελφός της Φίλιππος-Γουλιέλμος απελευθερώθηκε το 1595 και επέστρεψε στη Μπρέντα το 1610. Το 1612, η Μαρία ίδρυσε ένα μεγάλο ορφανοτροφείο στο Μπούρεν.

Απεβίωσε το 1616 στο Μπούρεν. Τάφηκε στην εκεί εκκλησία του Αγίου Λάμπερτ, η οποία είχε γίνει τότε μία Προτεσταντική Μεταρρυθμισμένη Καλβινιστική εκκλησία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1595 τον Φίλιππο κόμη του Χόενλοε-Νόιενσταϊν. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Biografisch Portaal. 36020187. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.