Άννα του Νάσσαου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα του Νάσσαου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Νοεμβρίου 1563
Μπρέντα
Θάνατος13  Ιουνίου 1588
Φράνεκερ
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Χώρα πολιτογράφησηςΚάτω Χώρες των Αψβούργων
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓουλιέλμος Λουδοβίκος του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ
ΓονείςΓουλιέλμος Α΄ της Οράγγης και Άννα της Σαξονίας
ΑδέλφιαΛουίζα Γιουλιάνα του Νάσσαου
Ελισάβετ του Νάσσαου
Αιμιλία Αντβερπιάνα του Νάσσαου
Αιμιλία του Νάσσαου
Αικατερίνη Βελγική του Νάσσαου
Καρλόττα Φλαντρίνα του Νάσσαου
Καρλόττα Βραβαντίνα του Νάσσαου
Μαρία του Νάσσαου, κόμισσα του Χοενλόε-Νόιενσταϊν
Christine von Dietz
Μαυρίκιος της Οράγγης
Φρειδερίκος Ερρίκος της Οράγγης
Φίλιππος Γουλιέλμος της Οράγγης
Ιουστίνος του Νάσσαου
ΟικογένειαΟίκος της Οράγγης-Νάσσαου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννα (5 Νοεμβρίου 1563 - 13 Ιουνίου 1588) από τον Οίκο του Νάσσαου ήταν κόρη του πρίγκιπα της Οράγγης και με τον γάμο της έγινε κόμισσα του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη (1η από τον 2ο γάμο) του Γουλιέλμου του Σιωπηλού πρίγκιπα της Οράγγης και κυβερνήτη (stadholder) της Ολλανδίας, Ζηλανδίας, Ουτρέχτης, Φρισίας και της 2ης συζύγου του Άννας των Βέττιν, κόρης του Μαυρίκιου εκλέκτορα της Σαξονίας.

Η Άννα και ο σύζυγός της Γουλιέλμος-Λουδοβίκος παντρεύτηκαν αμέσως μετά τα 24α γενέθλιά της, στις 25 Νοεμβρίου 1587. Ωστόσο ο γάμος ήταν σύντομος, καθώς η Άννα απεβίωσε μόλις έξι μήνες μετά. Έτσι δεν είχαν παιδιά και ο Γουλιέλμος-Λουδοβίκος δεν ξανανυμφεύτηκε. Αυτός έγινε κόμης του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ.

Η μητέρα της Άννας, η Άννα της Σαξονίας (1544-1577) δεν είχε ποτέ έναν ευτυχισμένο γάμο με τον Γουλιέλμο τον Σιωπηλό. Η Άννα της Σαξονίας (1544-1577) ήταν ασταθούς συμπεριφοράς και βίαιη. Δεν ήταν δημοφιλής με τα μέλη της οικογένειάς της και τους πολίτες της.

Η Άννα της Σαξονίας (1544-1577) συναντούσε τον δικηγόρο της, με τον οποίο είχε μία παράνομη κόρη, τη Χριστίνα. Μετά από αυτό το περιστατικό, η Άννα και τα αδέλφια της δεν είδαν ξανά τη μητέρα τους. Η Άννα της Σαξονίας (1544-1577) στάλθηκε στο κάστρο του Μπάιλσταϊν με τη Χριστίνα, εδώ η συμπεριφορά της γινόταν χειρότερη, μέχρι που οι υπηρέτες διατάχτηκαν να κρατήσουν όλα τα μαχαίρια μακριά της, για να μην επιτεθεί σε κάποιον. Η Άννα της Σαξονίας (1544-1577) άρχισε να υποφέρει από ψευδαισθήσεις και βίαιες εκρήξεις· η Χριστίνα απομακρύνθηκε από τη φροντίδα της και στάλθηκε για να μεγαλώσει με την Άννα και τα αδέλφια της. Ο Γουλιέλμος ακύρωσε τον γάμο τους και νυμφεύτηκε 3η και 4η φορά. Η Άννα της Σαξονίας (1544-1577) έζησε τις υπόλοιπες μέρες της στη Δρέσδη, μέχρι το τέλος της σε ηλικία 32 ετών το 1577.

Ο πατέρας της άννας του Νάσσαου νυμφεύτηκε τότε την Καρλόττα του Μονπανσιέ, με την οποία απέκτησε έξι κόρες. Μετά το τέλος της το 1582, ο Γουλιέλμος νυμφεύτηκε τη Λουίζ ντε Κολινί, που έκανε τον Φρειδερίκο-Ερρίκο πρίγκιπα της Οράγγης.

Μεταξύ των αδελφών της Άννας ήταν ο Mαυρίκιος πρίγκιπας της Οράγγης και η Αιμιλία του Νάσσαου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1587 τον Γουλιέλμο-Λουδοβίκο κόμη του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ. Δεν απέκτησαν απογόνους.