Μαρία του Γύλιχ-Μπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία του Γύλιχ-Μπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Αυγούστου 1491
Jülich
Θάνατος29  Αυγούστου 1543
Χώρα πολιτογράφησηςΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης Γ΄ της Κλέβης (από 1510)[1][2]
ΤέκναΆννα της Κλέβης[1][3]
Γουλιέλμος του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ
Σίβυλλα της Κλέβης[1]
Αμαλία της Κλέβης[3]
ΓονείςΓουλιέλμος Δ΄ του Γύλιχ-Μπεργκ και Σίβυλλα του Βρανδεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Λα Μαρκ

Η Μαρία, γερμ.: Maria von Jülich-Berg (3 Αυγούστου 1491 - 29 Αυγούστου 1543) από τον Οίκο του Γύλιχ ήταν Γερμανίδα κληρονόμος, κόρη και διάδοχος του δούκα του Γύλιχ-Μπεργκ, που με τον γάμο της έγινε δούκισσα της Κλέβης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Γύλιχ, κόρη του Γουλιέλμου Δ΄ δούκα του Γύλιχ-Μπεργκ [4] και της Σίβυλλας των Χοεντσόλερν, κόρης του Αλβέρτου Γ΄ Αχιλλέα εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου.

Ήταν το μόνο παιδί των γονιών της και είχε γεννηθεί μετά από δέκα χρόνια γάμου. Η Μαρία έγινε κληρονόμος στα δουκάτα Γύλιχ, Μπεργκ και στην κομητεία Ράβενσμπεργκ του πατέρα της.

Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Γ΄ δούκα της Κλέβης. Είχαν μνηστευθεί το 1496, όταν η Μαρία ήταν πέντε ετών και ο Ιωάννης Γ΄ ήταν έξι ετών. Με τον γάμο της με τον Ιωάννη Γ΄ δούκα της Κλέβης και κόμη του Λα Μαρκ το 1509, [4] οι κτήσεις και οι τίτλοι της Mαρίας τελικά συνεώθηκαν με το δουκάτο της Κλέβης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη λεγόμενη Ενοποίηση της Κλέβης, στην οποία τα δουκάτα του Γύλχι-Μπεργκ(-Ράβενσμπεργκ) και της Κλέβης(-Λα Μαρκ) ενώθηκαν για να σχηματίσουν τα Ενωμένα δουκάτα Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ.

Όταν ο πατέρας της απεβίωσε το 1511, η Μαρία, ως γυναίκα, δεν μπορούσε να κυβερνήσει, έτσι το Γύλιχ-Μπεργκ-Ράβενσμπεργκ περιήλθαν μέσω αυτής στον σύζυγό της Ιωάννη Γ΄. Κατόπιν αιτήματος της Μαρίας και του Ιωάννη Β΄, που κατοικούσαν στην Κλέβη, η μητέρα της Μαρίας, η Σίβυλλα, ενήργησε ως κυβερνήτης του Γύλιχ-Μπεργκ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. [5] Ο Ιωάννης Γ΄, ο οποίος κληρονόμησε το δουκάτο της Κλέβης(-Λα Μαρκ) το 1521, έγινε στη συνέχεια ο πρώτος κυβερνήτης των Ενωμένων δουκάτων Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ, που θα υπήρχαν μέχρι το 1666.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή και ο Ιωάννης Γ΄ είχαν τέκνα:

Η ΜΑρία κρατά ένα μη-με-λησμόνει. Έργο του Κράναχ του Πρεσβύτερου.

Η Μαρία ήταν μία παραδοσιακή Καθολική, που έδωσε στις κόρες της μία πρακτική (όχι με παιδεία) εκπαίδευση σχετικά με το πώς να διευθύνουν ένα ευγενικό νοικοκυριό, που ήταν ο κανόνας για τις Γερμανίδες ευγενείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής. [6] Αυτό διέφερε από την εκπαίδευση, που δινόταν συνήθως στις κόρες των Άγγλων ευγενών, που μορφωνόταν. [7] Στο Οι σύζυγοι του Ερρίκου Η΄, η Aντόνια Φρέιζερ υποδηλώνει ότι, μετά τον γάμο τους, ένας λόγος που ο Ερρίκος Η΄ δεν άρεσε τόσο πολύ την κόρη της Άννα ήταν ότι, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες συζύγους του και πολλές από τις γυναίκες της Αυλής γύρω του, η Άννα δεν είχε μόρφωση και μουσική καλλιέργεια και δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για να λειτουργεί στην απαιτητική Αγγλική Αυλή. [8] Η ίδια η δούκισσα Μαρία φαίνεται ότι δεν ευνοούσε υπέρ της αποστολής τής κόρης της στην Αγγλία. Έγραψε σε μία μεταγενέστερη επιστολή ότι αγαπούσε την κόρη της τόσο πολύ, που «δεν ήθελε να υποφέρει να την αποχωριστεί».

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Kindred Britain»
  2. p10150.htm#i101500. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Ward, Prothero & Leathes 1934, σελ. table 38.
  5. Johann F. Knapp: Regenten- und Volks-Geschichte der Länder Cleve, Mark, Jülich, Berg und Ravensberg , Becker, 1836, p. 512
  6. Darsie, Heather (Απριλίου 2019). Anna, Duchess of Cleves: The King's 'Beloved Sister'. Stroud: Amberley Publishing. ISBN 9781445677101. 
  7. Darsie, Heather (Απριλίου 2019). Anna, Duchess of Cleves: The King's 'Beloved Sister'. Stroud: Amberley Publishing. ISBN 9781445677101. 
  8. Antonia Fraser, The Wives of Henry VIII (Vintage Books, 1993), Chapter: Anne of Cleves

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ward, επιμ. (1934). The Cambridge Modern History. XIII. Cambridge at the University Press.