Μαξιμιανός Ραβέννας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαξιμιανός της Ραβέννας
Meister von San Vitale in Ravenna 005.jpg
Λεπτομέρεια ψηφιδωτού του Μαξιμιανού στον Άγιο Βιτάλιο, στη Ραβέννα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση499
Πούλα
Θάνατος22  Φεβρουαρίου 556
Ραβέννα
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία[1]
Eορτασμός αγίου22 Φεβρουαρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαAρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας (από 546)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαξιμιανός της Ραβέννας (499 – 22 Φεβρουαρίου 556) ήταν επίσκοπος της Ραβέννας στην Ιταλία. Η Ραβέννα ήταν τότε η πρωτεύουσα των εδαφών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ιταλία και το αξίωμα του αρχιεπισκόπου μπορεί να περιελάμβανε και κοσμικές πολιτικές λειτουργίες.

Βίος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην πόλη Ίστρια κοντά στην Πούλα της σημερινής Κροατίας, ο Μαξιμιανός χειροτονήθηκε επίσκοπος Ραβέννας το 546 από τον Πάπα Βιγίλιο στην Πάτρα. Ο Μαξιμιανός ήταν διάκονος ηλικίας σαράντα οκτώ χρονών όταν έγινε ο εικοστός έκτος επίσκοπος της Ραβέννας. Σύμφωνα με τον ιερέα Ανδρέα Αγνέλο (9ος αιώνας), το ποίμνιο του Μαξιμιανού αρνήθηκε αρχικά να τον δεχτεί, επειδή επιλέχθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ και δεν ήταν ο αρχικός εκλεκτός τους. Για τον ιστορικό της σύγχρονης τέχνης, Meyer Shapiro, «ο Μαξιμιανός ήταν ένας φτωχός, αλλά αδίστακτος πολιτικά, διάκονος από την Πούλα που ανέβηκε σε υψηλή θέση ως προστατευόμενος του Ιουστινιανού. Δεν είχε εκλεγεί ως αρχιεπίσκοπος από τον λαό της Ραβέννας, αλλά με έξυπνους ελιγμούς ξεπέρασε την αντίθεσή τους και κέρδισε το σεβασμό τους με τη διακριτικότητα, την γενναιοδωρία του και τα μεγάλα έργα ανοικοδόμησης και διακόσμησης της εκκλησίας[3]».

Ολοκλήρωσε την Βασιλική του Αγίου Βιταλίου και του Αγίου Απολλινάριου στην Κλάση στη Ραβέννα, και έχτισε αρκετές άλλες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Santa Maria del Canneto στην πατρίδα του, την Ίστρια.

Ο Μαξιμιανός αφιερώθηκε στην αναθεώρηση των λειτουργικών βιβλίων και στην ανανέωση του λατινικού κειμένου της Βίβλου και παρήγαγε μεγάλο αριθμό φωτισμένων χειρογράφων. Είχε ένα κάλυμμα Αγίας Τράπεζας από το πιο ακριβό ύφασμα, πάνω στο οποίο ήταν κεντημένη μια απεικόνιση ολόκληρης της ζωής του Ιησού. Σε ένα άλλο υπήρχαν πορτρέτα όλων των προκατόχων του κεντημένα σε χρυσό φόντο.

Η πιο αξιοσημείωτη επισκοπική επίπλωσή του είναι ο Θρόνος του Μαξιμιανού, ο επισκοπικός θρόνος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ελεφαντόδοντο. Μάλλον δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στάλθηκε στη Ραβέννα. Αποτελείται από διακοσμητικά φύλλα λουλουδιών που πλαισιώνουν διάφορα σχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός με το περίπλοκο μονόγραμμα του επισκόπου.

Σε ένα διάσημο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα στον Άγιο Βιτάλιο απεικονίζεται ο Μαξιμιανός (που αναφέρεται πάνω από την μορφή του) μαζί με τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και τον διάκονό του. Ο άγιος κρατά έναν σταυρό και φορά πρώιμες εκδοχές στιχαρίου, σάκκου και παλλίου.

Τιμάται ως άγιος τόσο από την Καθολική (22 Φεβρουαρίου) όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία (21 Φεβρουαρίου).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. pola. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2020.
  2. pola.
  3. Schapiro, 38

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Andreas Agnellus of Ravenna. The Book of Pontiffs of Ravenna, trans. Deliyannis Mauskopf. Washington, DC: Catholic University of America Press, 2004.
  • Schapiro, Meyer, "The Joseph Scenes on the Maximianus Throne", in Selected Papers, volume 3, Late Antique, Early Christian and Mediaeval Art, 1980, Chatto & Windus, London, (ISBN 0701125144), also on JSTOR from the Gazette des Beaux-Arts, 1952