Μανουήλ Ανεμάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μανουήλ Ανεμάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1099
Θάνατος1148[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘεοδώρα Κομνηνή

Ο Μανουήλ Ανεμάς ήταν ένας ευγενής και στρατιωτικός διοικητής στη Ρωμανία κατά την περίοδο του Ιωάννη Β΄ και του Μανουήλ Α΄ των Κομνηνών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος της Οικογένειας Ανεμά. Το 1105 τέσσερις αδελφοί Ανεμά ενεπλάκησαν σε μία σοβαρή συνωμοσία εναντίον του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Είναι αξιοσημείωτο ότι μία γενεά μετά, ένα μέλος της ίδιας οικογένειας, ο Μανουήλ, νυμφεύτηκε μία πορφυρογέννητη πριγκίπισσα, τη Θεοδώρα, κόρη του Ιωάννη Β΄ και της ειρήνης της Ουγγαρίας. Με τον γάμο αυτόν ο Ιωάννης Β΄ ίσως ζητούσε να εξουδετερώσει την απειλή μία δυνητικά επικίνδυνης οικογένειας. Ο Αυτοκράτορας είναι σίγουρο ότι ακολούθησε μία πολιτική, που έφερε νέο αίμα στην αυτοκρατορική οικογένεια και τους γύρω από τη διακυβέρνηση.

Ο Μανουήλ επαινέθηκε από τον Θεόδωρο Πρόδρομο, ποιητή της Αυλής στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος τον περιγράφει ως σοφό στρατηγό και «μεγάλο πύργο των Ρωμαίων». Αν και ο Ανεμάς εμφανίζεται να είναι εξέχων στρατιωτικός, λίγες πληροφορίες των κατορθωμάτων του έχουν επιζήσει.

Απεβίωσε το 1148 σε μάχη και έχει διασωθεί ένας επιτάφιος θρήνος για τη Μεγάλη Εβδομάδα του έτους αυτού από τον Πρόδρομο, προς τον «Κύριο Μανουήλ Ανεμά, τον πιο τυχερό γαμπρό του Βασιλιά και Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Ιωάννη του πορφυρογέννητου». Έπειτα η Θεοδώρα έγινε μοναχή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα Κομνηνή, κόρη του Ιωάννη Β΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνα:

  • Αλέξιος π.1131 ή 1133/35-1155/57, νυμφεύτηκε την Άννα Κομνηνή-Δούκαινα, μάλλον εγγονή του Ισαακίου Κομνηνού σεβαστοκράτορα. Απεβίωσε από ασθένεια, ίσως φυματίωση, σε νεαρή ηλικία. Λίγο μετά απεβίωσε και η Άννα. Είχαν ένα τέκνο, για το οποίο δεν γνωρίζουμε κάτι.
  • μία κόρη, ίσως Ειρήνη γενν. π.1132. Παντρεύτηκε έναν αγνώστου ονόματος και είχε τέκνο τη Θεοδώρα, σύζυγο του Ανδρόνικου Λαπαρδά.
  • μία κόρη, ίσως Μαρία γενν. π.1133. Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Άγγελο, ανιψιό του Κωνσταντίνου Αγγέλου και διακεκριμένο στρατιωτικό διοικητή.
  • Ευδοκία γενν. π.1142, παντρεύτηκε τον λόγιο Θεόδωρο Στυππιώτη, πρωθυπουργό του Μανουήλ Α΄. Είχαν αρκετά παιδιά, από τα οποία γνωρίζουμε το όνομα ενός μόνο, του Μανουήλ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]