Μαλατέστα Νοβέλλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλατέστα Νοβέλλο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Αυγούστου 1418
Μπρέσια
Θάνατος20  Νοεμβρίου 1465[1]
Τσεζένα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒιολάντε Μοντεφέλτρο
ΓονείςΠαντόλφο Γ΄ Μαλατέστα
ΑδέλφιαΓκαλεότο Ροβέρτος Μαλατέστα
Σιγισμόνδος Παντόλφο Μαλατέστα
ΟικογένειαΟίκος των Μαλατέστα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ιταλίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντομένικο, ιταλ.: Domenico Malatesta, πιο γνωστός ως Μαλατέστα Νοβέλλο, ιταλ.: Malatesta Novello (5 Αυγούστου 1418 – 20 Νοεμβρίου 1465) από τον Οίκο των Μαλατέστα ήταν Ιταλός κοντοτιέρος, κύριος της Τσεζένα.

Ο Ντομένικο Μαλατέστα Νοβέλλο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Μπρέσια, ως γιος του Παντόλφο Γ΄ και της Aντονία ντα Μπαρινιάνο. Το 1429, μετά το τέλος του θείου του Κάρλο Α΄, έγινε κύριος της Τσεζένα σε ηλικία 11 ετών, μαζί με τα αδέλφια του Γκαλεότο-Ροβέρτο (ο μόνος ενήλικος, που όμως απεβίωσε το 1432) και τον Σιγισμόνδο-Παντόλφο. Δύο χρόνια αργότερα κατέστειλε αρκετές ταραχές στην πόλη, που υποκινήθηκαν από τους Μαλατέστα του Πέζαρο. Όμως ο λαός στράφηκε εναντίον του αρχηγού εκείνων και χαιρέτισε αυτόν και τον αδελφό του Σιγισμόνδο-Πάντολφο ως κυρίους. Επίσης το 1431 ο Ντομένικο κατέπνιξε μία εξέγερση στο Φάνο.

Το 1433, το έτος από το οποίο εξουσίαζε μόνος του στην Τσεζένα, χρίστηκε αυτοκρατορικός ιππότης από τον Σιγισμούνδο της Γερμανίας. Ως εκ τούτου, εγκατέλειψε το όνομα Ντομένικo για να ονομαστεί Μαλατέστα Νοβέλλο. Εκείνη την εποχή τα εδάφη του περιλάμβαναν τις πόλεις Τσεζένα, Μπερτινόρo, Μεντόλα, Σαρσίνα, Ρονκοφρέντο και το Πιβιέρο ντι Σιστίνο. Παρέλαβε επίσης την Τσέρβια από τον Σιγισμόνδο-Παντόλφo, κτίζοντας εκεί σημαντικές οχυρώσεις.

Εκτός από τις στρατιωτικές του πράξεις, ο Νοβέλλο φημίζεται για τα μεγάλα οικοδομικά του προγράμματα στην Τσεζένα, όπως τη μονή της Σάντα Μαρία (1438), την ενίσχυση του Κάστρου των Μαλατέστα και τη διεύρυνση των τειχών της πόλης (1441). Το 1452 ίδρυσε τη Βιβλιοθήκη των Μαλατέστα, την πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη στην Ευρώπη. Κατασκεύασε επίσης δημόσια έργα όπως γέφυρες, σήραγγες και φράγματα.

Απεβίωσε στην Τσεζένα το 1465. Το τέλος του σήμανε τη λήξη της θητείας των Μαλατέστα στην Τσεζένα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1434, όταν ήταν 16 ετών, νυμφεύτηκε τη Βιολάντε ντα Μοντεφέλτρο, κόρη του Γκουιντανόνιο κόμη του Ουρμπίνο, η οποία ήταν 4 ετών τότε. Οι δύο τους ζούσαν χωρισμένοι, ενώ ενώθηκαν μόνο στα 12α γενέθλιά της (το 1442).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]