Μαλατέστα Β΄ (Μαλατεστίνο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλατέστα Β΄ (Μαλατεστίνο)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1254 (περίπου)
Ρίμινι
Θάνατος1317
Ρίμινι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΤέκναΦεραντίνο Μαλατέστα
ΓονείςΜαλατέστα Α΄ ντα Βερούκιο
ΑδέλφιαΠαντόλφο Α΄ Μαλατέστα
Πάολο Μαλατέστα
Τζιοβάνι Μαλατέστα
ΟικογένειαΟίκος των Μαλατέστα
Θυρεός

Ο Μαλατέστα Β΄ ή Μαλατεστίνο ο Πολεμοχαρής ή του Ματιού, ιταλ.:Malatesta II o Malatestino il Guercio o dell'Occhio (απεβ. 14 Οκτωβρίου 1317) από τον Οίκο των Μαλατέστα ήταν κύριος του Ρίμινι από το 1312 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Μαλατέστα Α΄ ντα Βερούκιο κυρίου του Ρίμινι και κληρονόμησε την κυριότητα μετά το τέλος εκείνου. Ήταν επίσης αδελφός τού Τζιοβάννι, συζύγου της Φραντσέσκα ντα Ρίμινι, και τού Πάολο.

Ο Μαλατέστα Β΄ αναφέρεται από τον Δάντη στην Κόλαση (XVII, 48-48 και XVIII, 76-84), όπου περιγράφεται ως τύραννος όπως ο πατέρας του και ως ο δολοφόνος του Γκουίντο ντελ Κασέρο και του Aντζιολέλο ντα Καρινιάνο. Αλλά δεν υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες γι' αυτά τα πρόσωπα. Ο Δάντης παρουσιάζει την είδηση ως προφητεία ενός που σπείρει έριδες, τού Πιέρ ντα Μεντετσίνα, ότι οι δύο αυτοί, οι καλύτεροι του Φάνο, πρέπει να προσέχουν τον Mαλατέστα Β΄ τύραννο του Ρίμινι, ο οποίος θα τους σκοτώσει με mazzeratura (θα τους βάλει σε σάκους με μόλυβδο και θα τους ρίξει στη θάλασσα) κοντά στην Κατόλικα. Η έλλειψη οποιασδήποτε αρχειακής πηγής για ένα τέτοιο περιστατικό έκανε ορισμένους σχολιαστές του Δάντη να σκεφτούν, ότι εδώ ο Πιέρο ήθελε να διαπράξει την αμαρτία του ως σπορέας διχόνοιας, βάζοντας φήμες μεταξύ των δύο του Φάνο και του άρχοντα του Ρίμινι (δηλ. δεν δολοφονήθηκαν). Αλλά η ακρίβεια του Δάντη έχει περισσότερο μία γεύση αποκάλυψης και επειδή είναι σοβαρός ισχυρισμός, μπορεί, όπως σε άλλες περιπτώσεις, η εξουσία των ενδιαφερομένων να έχει συγκαλύψει οποιαδήποτε αναφορά σε σύγχρονα έγγραφα.

Ήταν διοικητής (podestà) της Τσεζένα (1290–1295), κυβερνήτης (capitano del popolo) της Μπολόνια το 1296, podestà του Ρίμινι (1302) και capitano del popolo της Φλωρεντίας (1303). Το 1312 έγινε κύριος του Ρίμινι, στο οποίο στη συνέχεια πρόσθεσε τη Τσεζένα και το Τζέζι.

Τον Μαλατέστα Β΄ διαδέχθηκε ο αδελφός του Παντόλφο Α΄. Οι αξιώσεις τού γιου τού Μαλατέστα Β΄, Φεραντίνο, θα έπρεπε να περιμένουν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνο:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbermann, Charles, ed. (1913). Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]