Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μακότο Σινκάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Makoto Shinkai
O Μακότο Σινκάι στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, 2023
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
新津 誠 (Ιαπωνικά) και 新海 誠 (Ιαπωνικά)
Γέννηση9 Φεβρουαρίου 1973
Ναγκάνο
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙαπωνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[1][2]
ΕκπαίδευσηΠανεπιστήμιο του Τσούο
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τζούο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
ανιματέρ
σεναριογράφος
κινηματογραφιστής
μοντέρ
εικονογράφος[3]
μυθιστοριογράφος
συγγραφέας[4]
παραγωγός ταινιών[4]
ΕργοδότηςNihon Falcom (1994–1999)
Περίοδος ακμής1997
Οικογένεια
ΣύζυγοςChieko Misaka
ΤέκναChise Niitsu
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςNikkan Sports Film Award for Best Director (2016)
Ιστότοπος
en.shinkaiworks.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μακότο Νίιτσου (新津 誠, Νίιτσου Μακότο, γεννημένος 9 Φεβρουαρίου, 1973), είναι γνωστός ως Μακότο Σινκάι (新海 誠, Shinkai Makoto), είναι Ιάπωνας σκηνοθέτης ταινιών και συγγραφέας. Είναι γνωστός για τις ταινίες άνιμε που γύρισε σε παραγωγή με το στούντιο Comix Wave Films.

Ο Σινκάι ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για βιντεοπαιχνίδια με την εταιρία Nihon Falcom το 1996, και έγινε ευρέως γνωστός ως κινηματογραφιστής όταν ανέβηκε σε ειδική πλατφόρμα η ταινία του She and her cat (μτφ. Εκείνη και η γάτα της) (1999). Ο Σινκάι μετά κυκλοφόρησε την επιστημονικής φαντασίας του ταινία animation Voices of a Distant Star (μτφ. Φωνές ενός Μακρινού Αστερισμού) το 2002 ως την πρώτη του συμμετοχή στη CoMix Wave, και συνέχισε με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του The Place Promised in Our Early Days (μτφ. Το μέρος που μας υποσχέθηκαν).

Οι ταινίες του Σινκάι συνεχώς λαμβάνουν θετικές κριτικές από τους κριτικούς και το κοινό, και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους και εμπορικούς σκηνοθέτες animation ταινιών στην Ιαπωνία. Οι τρεις πιο πρόσφατες ταινίες του, Your name (2016), Weathering with you (2019), και Suzume (2022) είναι ανάμεσα στις πιο επικερδής Ιαπωνικές ταινίες όλων των εποχών στην Ιαπωνία και παγκοσμίως για την χρονολογία που βγήκαν στις αίθουσες.

Γεννήθηκε στο Nagano Prefecture, ο Σινκάι σπούδασε Ιαπωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Chuo, που ήταν μέλος της νεανικής λέσχης ανάγνωσης και ζωγράφιζε εικονογραφημένα βιβλία. Εκεί απέκτησε το πάθος του για τη δημιουργία των manga, anime και των λογοτεχνικών βιβλίων τα οποία γνώρισε στο γυμνάσιο.

Αφού αποφοίτησε το 1996 εργάστηκε στην Falcom, εταιρία βιντεοπαιχνιδιών. Εργάστηκε εκεί για πέντε χρόνια δημιουργώντας βιντεοκλίπ για παιχνίδια και γραφιστικά συμπεριλαμβανομένου υλικού για το διαδίκτυο. Στην εταιρία συνάντησε τον μουσικό Tenmon ο οποίος θα κάνει τη μουσική σε πολλές ταινίες  του.

Το 1999 ο Σινκάι κυκλοφορεί το She and Her Cat, μια πεντάλεπτη ασπρόμαυρη μικρού μήκους animation ταινία η οποία κέρδισε διάφορα βραβεία ανάμεσα τους και το βραβείο της 12ης διοργάνωσης του διαγωνισμού DoGA CG Animation (2000). Η συγκεκριμένη ΜΚΟ οργάνωση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει νέους animators (σχεδιαστές άνιμε) παρέχοντας λογισμικά και καθοδήγηση.

Αφού πήρε το βραβείο ο Σινκάι άρχισε να σχεδιάζει τα επόμενα του βήματα ενώ συνέχιζε να εργάζεται για την Falcom. Τον Ιούνιο του 2000 ο Σινκάι εμπνεύστηκε την ταινία Voices of a Distant Star  ζωγραφίζοντας μια κοπέλα στο θάλαμο αεροσκάφος να κραδαίνει το κινητό της. Λίγο καιρό αργότερα επικοινώνησε μαζί του η Manga Zoo (σήμερα εταιρία που διοικεί μια εφαρμογή κινητού), που του πρότειναν να εξελίξει την ιδέα του σε ταινία με δική τους παραγωγή. Τον Μαίο του 2001 ακολούθως ο Σινκάι παραιτείται από την εταιρία που εργαζόταν και ξεκινάει να δουλεύει πάνω στην νέα του ταινία, σε συνέντευξη του δήλωσε πως η παραγωγή χρειάστηκε περίπου επτά μήνες σκληρής δουλειάς.

Μετά από την ταινία Voices of a Distant Star  ακολούθησε η ενενηντάλεπτη The Place Promised in Our Early Days που έλαβε διανομή σε όλη την Ιαπωνία 20 Νοεμβρίου του 2004. Έλαβε καλές κριτικές και κέρδισε πολλά βραβεία. Στη συνέχεια το επόμενο του πρότζεκτ 5 Centimeters per Second έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου, 2007.

Ο Σινκάι στο Otakon για το Συνέδριο Ανιμε το 2011

Το 2008 ο Σινκάι ξεκουράζεται στο Λονδίνο μετά την τελευταία κυκλοφορία της ταινίας του και επιστρέφει το 2009 στην Ιαπωνία για να αρχίσει τη νέα του ταινία. Ακολουθούν δυο ταινίες Children Who Chase Lost Voices from Deep Below, The Garden of Words.

Ο Σινκάι το 2013

Στις 26 Αυγούστου του 2016 ο Σινκάι κυκλοφορεί την ταινία Your Name. Η ταινία γνωρίζει τεράστια αποδοχή από κοινό και κριτικούς, την υμνούν για την εικονογραφία της, την πλοκή, τα κινούμενα σχέδια, τη μουσική, το συναισθηματικό βάθος και την δεξιοτεχνία στη χρήση μεταμοντέρνων στοιχείων. Η ταινία επίσης γίνεται η Πέμπτη ταινία όλων των εποχών με τον μεγαλύτερο τζίρο στους κινηματογράφους της Ιαπωνίας. Το 2019, η ταινία ξεπερνάει σε πωλήσεις παγκοσμίως την τανία του  Miyazaki Spirited Away (μτφ. Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων) και γίνεται η μεγαλύτερη άνιμε ταινία σε πωλήσεις στον κινηματογράφο.

Η ταινία του Σινκάι Weathering with you ακολουθεί τον Ιούλιο του 2019 στην Ιαπωνία. Επίσης γίνεται μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως και η δέκατη ταινία με τον μεγαλύτερο τζίρο στους κινηματογράφους στην Ιαπωνία.

Η έβδομη ταινία του Σινκάι Suzume κάνει έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιαπωνίας 11 Νοεμβρίου του 2022. Ακολουθώντας την επιτυχία των προηγούμενων ταινιών φτάνει παγκοσμίως τα 300 χιλιάδες δολάρια στο box office.

Ο Σινκάι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς ως «Ο νέος Miyazaki», συμπεριλαμβανομένου από τους υποστηρικτές του Anime και το ActiveAnime - συγκρίσεις που ο Σινκάϊ απορρίπτει ως "υπερτιμημένες".[5]

Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Misaka Chieko και έχουν μια κόρη.

Ο αστεροειδής 55222 Makotoshinkai, έχει το όνομα του.

  1. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0240059. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  2. CONOR.SI. 175283555.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  4. 4,0 4,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0240059. Ανακτήθηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2022.
  5. «Makoto Shinkai - 'The Place Promised in Our Early Days' Director». Active Anime. 27 Σεπτεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]