Μαγκλαβίτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Ρωμαίοι νικούν τους Άραβες παρά τον ποταμό Λαλακάοντα.

Οι Mαγκλαβίτες ή Μα(ν)γλαβίτες (Μαγκλαβίται) ήταν ένα σώμα ροπαλοφόρων σωματοφυλάκων στην ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά τους προέρχεται από τον όρο μαγκλάβιον (ρόπαλο), που χρησιμοποιήθηκε επίσης για τον προσδιορισμό ολόκληρου του σώματος των φυλάκων αυτών. Η προέλευση του ίδιου του όρου συζητείται: μία άποψη τον θεωρεί ότι προέρχεται από το αραβικό mijlab (μαστίγιο), ενώ μια άλλη από το λατινικό manus (χέρι) και το clava (ρόπαλο). [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μαγκλαβίτες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 9ο αι., όταν -μαζί με την Αυτοκρατορική Εταιρεία- ήταν υπεύθυνοι για την προσωπική ασφάλεια του Αυτοκράτορα. Οπλισμένοι με σπαθιά, οι Μαγκλαβίτες προηγούντο αυτού σε τελετές και ήταν υπεύθυνοι για το ξεκλείδωμα ορισμένων πυλών του Αυτοκρατορικού Παλατιού, του Μεγάλου Παλατιού της Κωνσταντινούπολης κάθε πρωί. [1]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεμονωμένοι Μαγκλαβίτες ήταν σχετικά χαμηλής προέλευσης και κοινωνικής θέσης, συχνά ακόμη και αναλφάβητοι, αλλά ο διοικητής τους, γνωστός ως πρωτομαγκλαβίτης ή ἐπί τοῦ μαγγλαβίου, κατατασσόταν υψηλά στην Αυτοκρατορική ιεραρχία λόγω της εγγύτητάς του με τον Αυτοκράτορα. [1] Οι Μαγκλαβίτες ως Αυτοκρατορικοί σωματοφύλακες φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί στα τέλη του 11ου αι., αλλά υπάρχουν σιγγιλογραφικές ενδείξεις (σφραγίδες) για τους Μαγκλαβίτες της Μεγάλης Εκκλησίας (δηλαδή του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης) από τον 11ο έως τον 13ο αι.

Αξιοσημείωτα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίσως ο πιο διάσημος Μαγκλαβίτης ήταν ο Νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ Χάρντραντα, ο οποίος έλαβε τον τίτλο σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στη Φρουρά των Βαράγγων το 1030.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Kazhdan, Alexander, επιμ. (1991). Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press. σελ. 1284. ISBN 978-0-19-504652-6.