Μαίων
Εμφάνιση
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μαίονας (Μαίων) είναι γνωστά τα παρακάτω τρία πρόσωπα[1]:
- Μαίων, γιος του Αίμονα (γι' αυτό ο Όμηρος τον αποκαλεί «Αιμονίδη»), ο Θηβαίος συναρχηγός με τον Πολυφόντη των 50 Καδμείων που έστησαν ενέδρα στον Τυδέα όταν εκείνος επέστρεφε στην πατρίδα του. Ο Τυδέας τους σκότωσε όλους εκτός από τον Μαίονα, στον οποίο χάρισε τη ζωή. Για τον λόγο αυτό ο Μαίων από ευγνωμοσύνη έθαψε αργότερα τον Τυδέα επάνω στον δρόμο Θηβών-Χαλκίδας. Για κάποιους ερευνητές ο Μαίων συνιστά μορφή αρχέγονων θηβαϊκών μύθων. Ο Αριστοφάνης ο Βυζάντιος αναφέρει ότι μητέρα του Μαίονα ήταν η Αντιγόνη, ενώ το ίδιο μνημονευόταν και στη χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη «Αντιγόνη»: σε δύο αγγεία από τον Τάραντα, όπου πιστεύεται ότι παριστάνεται σκηνή από την «Αντιγόνη» του Ευριπίδη, ανάμεσα στις μορφές του Κρέοντα, του Αίμονα και της Αντιγόνης εικονίζεται και ένα παιδί που θεωρείται ότι είναι ο Μαίων.[2][3]
- Μαίων ή Μηίων, αρχέγονος βασιλιάς της Φρυγίας και της Λυδίας, από το όνομα του οποίου ονομάζονταν Μαίονες οι κατοπινοί Λυδοί. Ο Μαίονας πήρε ως σύζυγό του τη Δινδύμη και απέκτησαν μαζί μία κόρη, που αργότερα την ονόμασαν Κυβέλη[2][3].
- Μαίων, ο μυθικός πατέρας του Ομήρου, από τον οποίο ο ποιητής ονομαζόταν και «Μαιονίδης». Κατά την παράδοση καταγόταν από τη Σμύρνη και ήταν αδελφός του Δίου, του πατέρα του ποιητή Ησιόδου. Ο Μαίων αναφέρεται ως γιος του Απελλού, που ήρθε από τη Σμύρνη μαζί με τις Αμαζόνες και πήρε ως σύζυγό του την Εύμητη. Ο Μαίωνας μυθολογείται επίσης ως σύζυγος της Υρνηθούς ή και ως ο παππούς του Ομήρου, ο οποίος στην περίπτωση αυτή ήταν γιος του ποτάμιου θεού Μέλητα και κάποιας κόρης του Μαίονα. Ο Έφορος γράφει ότι ο Μαίων ήταν κηδεμόνας της Κριθηίδας (κόρης του Απελλού και ανεψιάς του Μαίονα), την οποία πάντρεψε με τον Μέλητα. Ο ίδιος συγγραφέας γράφει ότι ο Μαίων και οι αδελφοί του Απελλής και Δίος κατάγονταν από την Κύμη. Ο Αριστοτέλης γράφει αντιθέτως ότι ο Μαίων ήταν βασιλιάς της Λυδίας (βλ. νο. 2 ανωτ.), ο οποίος διοικούσε και τη Σμύρνη. Ο Μαίων του Αριστοτέλη πήρε για σύζυγό του κάποια κοπέλα που ήταν ήδη έγκυος από κάποιον Δαίμονα, «συγχορευτή των Μουσών». Το βρέφος που γέννησε (δηλαδή τον ποιητή Όμηρο) ανέλαβε και ανέθρεψε ο Μαίων[2][3].
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Anecdota graeca e codd. manuscriptis Bibliothecarum oxoniensium descripsit, J. A. Cramer, Volume 1, Oxonii, e typographeo academico, 1835, σελ. 276 «ο Μαίων, του Μαίονος»
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
- ↑ 3,0 3,1 3,2 λήμμα Μαίων, εγκυκλοπαιδικό λεξικό Ελευθερουδάκη, Αθήνα, 1930