Μήνυμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Geheime Korrespondenz (μυστική αλληλογραφία), από τον Καρλ φον Μπέργκεν
Μήνυμα σε επιτύμβια στήλη στην Ιερουσαλήμ, στο Βρετανικό Νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Όρος Σκοπός

Το μήνυμα είναι διακριτός τρόπος επικοινωνίας, με τον οποίο μεταβιβάζεται πληροφορία από το αποστολέα προς τον παραλήπτη ή μια ομάδα παραληπτών. Ένα μήνυμα μπορεί να μεταβιβαστεί με διάφορους τρόπους, όπως οι ταχυμεταφορές, η τηλεγραφία, το ταχυδρομικό περιστέρι ή μέσω κάποιου ηλεκτρονικού διαύλου. Ένα μήνυμα μπορεί να είναι το περιεχόμενο μιας και μόνο μετάδοσης, ενώ η διαδραστική ανταλλαγή μηνυμάτων αποτελεί συνομιλία.

Ένας τύπος μηνύματος είναι το ανακοινωθέν, το οποίο είναι σύντομη έκθεση ή δήλωση που κοινοποιείται μέσω κάποιου δημόσιου μέσου.

Στην ανθρώπινη επικοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ανθρώπινη επικοινωνία, τα μηνύματα που μεταβιβάζονται μπορεί να είναι λεκτικά ή μη λεκτικά:

  • Ένα λεκτικό μήνυμα είναι ανταλλαγή πληροφοριών χρησιμοποιώντας λέξεις. Για παράδειγμα η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, η τηλεφωνική επικοινωνία, τα φωνητικά μηνύματα, κλπ.
  • Ένα μη λεκτικό μήνυμα κοινοποιείται μέσω ενεργειών ή συμπεριφορών αντί λέξεων, π. χ. με τη χρήση της γλώσσας του σώματος.

Στην επιστήμη των υπολογιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο κύριες σημασίες της λέξης "μήνυμα" στην πληροφορική: τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ προσώπων με τη χρήση κάποιου ψηφιακού μέσου και τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ λογισμικών χωρίς την παρέμβαση ανθρώπων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Messages στο Wikimedia Commons