Ταχυμεταφορές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ταχυμεταφορές (αγγλικά: courier services), καλύπτουν μια περιοχή δραστηριότητας μεταξύ απλού ταχυδρομείου και μεταφορικής εταιρείας. Παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών (αποστολέων και παραληπτών)και είναι ακριβότερες από τις υπηρεσίες του απλού ταχυδρομείου και των μεταφορικών εταιρειών, παρέχοντας για κάθε πελάτη ταχύτερη και εξειδικευμένη εξυπηρέτηση. Παρέχονται ειδικές υπηρεσίες εντός πόλης, σε μικρή ή μεγάλη γεωγραφική περιοχή μιας χώρας ή και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο είναι οι UPS και FedEx στην Αμερική και η DHL στην Ευρώπη.

Οι ταχυμεταφορές στην αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα, τα μηνύματα μεταφέρονταν με δρομείς, με περιστέρια και γεράκια, ενώ ο θεός Ερμής ήταν μεταξύ άλλων και αγγελιαφόρος των θεών. Όταν ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα άλογα για διάφορες υπηρεσίες, αυτό έγινε και το μέσο μεταφοράς των ταχυδρόμων.

Οι ταχυμεταφορές σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα οι ταχυδρόμοι στις πόλεις χρησιμοποιούν το ποδήλατο και το μοτοποδήλατο καθώς και μικρά αυτοκίνητα (αγγλικά: van). Για τις μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιούν φορτηγά αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα. Για την λειτουργία των υπηρεσιών courier χρησιμοποιούνται κέντρα διαλογής, ειδικές διαδρομές (άξονες), ειδικά συστήματα παρακολούθησης και εντοπισμού (ΕΣΠΕΤΑ) και Συνοδευτικού Δελτίου Ταχυμεταφοράς (ΣΥΔΕΤΑ).

Οι ταχυμεταφορές στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ταχυμεταφορές στην Ελλάδα, είναι ένας σχετικά πρόσφατος κλάδος στον χώρο των μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Υπάγεται στην εποπτική αρχή Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην οποία υπάγονται τα Ταχυδρομεία και οι Τηλεπικοινωνίες. Ελέγχεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα είναι οι ACS COURIER, η elta-courier η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ, Αρχειοθετήθηκε 2018-08-15 στο Wayback Machine. η SPEEDEX, η COURIER CENTER , η Svuum και η EASY MAIL. Η ΕΕΤΤ έχει αδειοδοτήσει περισσότερες από 350 εταιρείες ταχυμεταφορών σε όλη την Ελλάδα.

Νομοθετικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νομοθετικό πλαίσιο καθορίζεται κυρίως από τον Νόμο 2668/98 (ΦΕΚ 282/18-12-98) Οργάνωση του τομέα με παροχή Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ταχεία μεταφορά
  2. Φακέλων και μικροδεμάτων
  3. Με πιστοποίηση παράδοσης (υπογραφή)
  4. Με δυνατότητα εντοπισμού της πορείας τους (tracking)

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άδεια από την ΕΕΤΤ και Ύπαρξη Συστήματος Διαχείρισης και Εντοπισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (ΣΥΔΕΤΑ) και Συνοδευτικού Δελτίου Ταχυμεταφοράς (ΣΥΔΕΤΑ).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]