Μέσθλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μέσθλης είναι γνωστός ένας Παφλαγόνας, γιος του βασιλιά Πυλαιμένη ή Ταλαιμένη και της λιμναίας Νύμφης Γιγαίας ή Γυγαίας. Ο Μέσθλης έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο ως σύμμαχος των Τρώων και συναρχηγός των Μαιόνων μαζί με τον Άντιφο. Ο Μέσθλης αναφέρεται σε δύο διαφορετικές ραψωδίες της Ιλιάδας (Β 864 και Ρ 216).

Θα μπορούσε να είναι ο ηγεμών Masturish που αναφέρεται στα κείμενα των Χετταίων που συμμετείχε στην μάχη του Καντές το 1274 π.Χ. με 100 άρματα και 1.000 πεζούς.

Κατά τον Βιργίλιο στην Αινειάδα του, ο Μέσθλης κατέφυγε στην Ιταλία και ίδρυσε την πόλη Μέσθλη δίπλα στην Βενετία, την σημερινή Μέστρε.[εκκρεμεί παραπομπή]

Επίσης Μέσθλης ήταν και το πρώτο όνομα του Τυρρηνού βασιλιά της Ρώμης Σερβίου Τυλλίου (ετρουσκικά Mastarna), αποδεικνύοντας την ελληνική καταγωγή των Ετρούσκων από την Λυδία της Μικράς Ασίας.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελίδα 562