Μάχη των Τεμπών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη των Τεμπών
Άποψη της κοιλάδας των Τεμπών, γύρω στο 1941.
Χρονολογία18 Απριλίου 1941, πριν 83 έτη (1941-04-18)
ΤόποςΚοιλάδα των Τεμπών, Ελλάδα
ΈκβασηΣυμμαχική νίκη.
  • Καθυστέρηση της γερμανικής προέλασης.
Αντιμαχόμενοι
Αυστραλία
Νέα Ζηλανδία
Ναζιστική Γερμανία
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
1 Ταξιαρχία
1-2 Μεραρχίες
Απολογισμός

Αυστραλία:
80 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν
120 αιχμαλωτίστηκαν

Νέα Ζηλανδία:
4 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν
Γερμανία:140 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν

Η Μάχη των Τεμπών ήταν μια ένοπλη σύρραξη που διεξήχθη με τα στρατεύματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα στις 18 Απριλίου 1941. Η μάχη διεξήχθη εν μέσω της προώθησης των γερμανικών δυνάμεων στην Κεντρική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι Γερμανοί υπέστησαν βαριές απώλειες και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το φαράγγι, αλλά η στάση τους επέτρεψε στις συμμαχικές δυνάμεις να νικήσουν και στη συνέχεια να αντιπαρατεθούν στις Θερμοπύλες.

Στις 18 Απριλίου, η γερμανική 6η ορεινή Μεραρχία, με εντολή του στρατηγού Φέρντιναντ Ζέρνερ, ευθυγραμμίστηκε από την άλλη πλευρά του ποταμού Πηνειού. Ο ποταμός ήταν ευνοϊκός. Οι Γερμανοί είχαν ως στόχο τη Λάρισα.

Η επίθεση άρχισε λίγο μετά τις 7:00 π.μ. με επίθεση από τον Γόννο προς το 2/2ο τάγμα αργότερα, γύρω στο μεσημέρι, οι γερμανικές μονάδες υπό την ηγεσία του υπολοχαγού Χέρμαν Μπαλκ επιτέθηκαν στο 21ο Τάγμα της Νέας Ζηλανδίας. Ο Μπαλκ είχε προηγουμένως αποσύρει το 21ο μερικές μέρες νωρίτερα στον Πλαταμώνα, όπου είχε εκπλαγεί από την αιφνιδιαστική επανεμφάνιση των γερμανικών οχημάτων.

Το 21ο Τάγμα της Νέας Ζηλανδίας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις μονάδες του Μπαλκ και σχεδόν ξεπέρασε, υποχωρώντας στους λόφους. Σε αυτό το σημείο, μερικά γερμανικά τεθωρακισμένα διέσχιζαν τον ποταμό Πηνειό, τον οποίο το 21ο τάγμα φρουρούσε. Το τάγμα 2/2 απέμεινε μόνη μονάδα στο πεδίο για να της μάχης. Γερμανικές μονάδες προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό, αλλά απέτυχαν.

Μέχρι τις 6:45 μ.μ., οι δυνάμεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας είχαν εξαντληθεί έντονα από τις γερμανικές επιθέσεις, αλλά κατάφεραν να τους συγκρατήσουν, επιτρέποντας στις βασικές δυνάμεις να ξεφύγουν από τη Λάρισα. Οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί κινήθηκαν όλη τη νύχτα, με στοιχεία που αγωνίστηκαν για περαιτέρω καθυστέρηση των ενεργειών καθώς αποσύρθηκαν και την αυγή στις 19 Απριλίου κατέλαβαν μια νέα αμυντική θέση γύρω από τις Θερμοπύλες. Τα θύματα της 16ης Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια της μάχης ήταν περίπου 80 άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και 120 αιχμαλωτίστηκαν[1]. Το 21ο Τάγμα της Νέας Ζηλανδίας είχε τέσσερις νεκρούς[2]. Οι γερμανικές απώλειες ήταν περίπου 140 νεκροί και τραυματίες[3]. Ως αποτέλεσμα της μάχης, το 2 / 2ο τάγμα διαλύθηκε σε μεγάλο βαθμό και δεν αγωνίστηκε ως πλήρης μονάδα ξανά μέχρι το τέλος.[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Coulthard-Clark 1998, σελ. 188.
  2. Stockings 2009, σελ. 163.
  3. Stockings 2009, σελ. 160.
  4. «Tempe (Pinios) Gorge». Australian War Memorial. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]