Μάχη των Κατασυρτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μάχη των Κατασυρτών έγινε το φθινόπωρο του 917, λίγο μετά τον εντυπωσιακό βουλγαρικό θρίαμβο στη μάχη του Αχελώου (917) κοντά στο ομώνυμο χωριό, κοντά στη βυζαντινή πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα ήταν μία βουλγαρική νίκη.

Οι απαρχές της σύγκρουσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις αρχές του 917 και οι δύο πλευρές προετοιμάστηκαν για αποφασιστικές ενέργειες. Οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να σχηματίσουν συνασπισμό κατά της Βουλγαρίας, αλλά οι προσπάθειές τους απέτυχαν λόγω της γρήγορης αντίδρασης του Βούλγαρου ηγεμόνα Συμεών Α΄. Ωστόσο, οι Ρωμαίοι συγκέντρωσαν έναν τεράστιο στρατό, αλλά ηττήθηκαν αποφασιστικά στον Αχελώο.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ ο νικηφόρος βουλγαρικός στρατός βάδιζε προς τα νότια, ο ρωμαίος διοικητής Λέων Φωκάς ο Πρεσβύτερος, που επέζησε από τη μάχη τού Αχελώου, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη δια θαλάσσης και συγκέντρωσε τα τελευταία ρωμαϊκά στρατεύματα, για να αναχαιτίσουν τον εχθρό, πριν φτάσει στην πρωτεύουσα. Οι δύο στρατοί συγκρούστηκαν κοντά στο χωριό Κατασύρται λίγο έξω από την πόλη και μετά από νυχτερινό αγώνα, οι Ρωμαίοι κατατροπώθηκαν εντελώς από το πεδίο της μάχης. [1]

Συνέπεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τελευταίες ρωμαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις κυριολεκτικά καταστράφηκαν και ο δρόμος προς την Κωνσταντινούπολη άνοιξε, αλλά οι Σέρβοι επαναστάτησαν στα δυτικά και οι Βούλγαροι αποφάσισαν να εξασφαλίσουν τα μετόπισθεν τους πριν από την τελική επίθεση της βυζαντινής πρωτεύουσας, που έδωσε στους Ρωμαίους πολύτιμο χρόνο να συνέλθουν.

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]