Μάχη του Κεμπέκ το 1775

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μάχη του Κεμπέκ, που διεξήχθη κοντά στην πόλη του Κεμπέκ, στον Καναδά, στις 30-31 Δεκεμβρίου 1775, ήταν ήττα για τους Αμερικανούς και τελείωσε τις προσπάθειές τους να κατακτήσουν τον Καναδά κατά τα πρώτα στάδια της Αμερικανικής Επανάστασης.

Η αμερικανική ώθηση στον Καναδά ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1775 με την κατάληψη του Μόντρεαλ από τον στρατηγό Ρίτσαρντ Μοντγκόμερι. Στη συνέχεια συνέχισε βόρεια προς το Κεμπέκ, όπου συναντήθηκε με τον συνταγματάρχη Μπένεντικτ Άρνολντ.

Η συνδυασμένη τους δύναμη των 1.000 ανδρών πολιόρκησε την πόλη στις 5 Δεκεμβρίου. Όταν η αμυνόμενη βρετανική δύναμη των 1.200 ανδρών, υπό τη διοίκηση του Καναδού κυβερνήτη Γκάι Κάρλετον, αντιστάθηκε στα φράγματα αμερικανικού πυροβολικού, ο Μοντγκόμερι και ο Άρνολντ εξαπέλυσαν απευθείας επίθεση στην πόλη τον Δεκέμβριο 30 στη μέση μιας οδικής χιονοθύελλας.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο Μπένεντικτ Άρνολντ και ο Ρίτσαρντ Μοντγκόμερι. ο τελευταίος πέθανε σύντομα από τα τραύματά του.

Ο Άρνολντ συνέχισε να αποκλείει την πόλη για μερικές εβδομάδες, αλλά οι βρετανικές ενισχύσεις ανάγκασαν τους Αμερικανούς να υποχωρήσουν τον Μάιο, τερματίζοντας τις ελπίδες τους να κατακτήσουν τον Καναδά, αλλά αποτρέποντας μια βρετανική προέλαση προς τα νότια μέχρι τα τέλη του 1776.