Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάτσεϊ Μιεχοβίτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάτσεϊ Μιεχοβίτα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Maciej Miechowita (Πολωνικά)
Γέννηση1457
Μιέχουφ[1]
Θάνατος18  Σεπτεμβρίου 1523
Κρακοβία[1]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Κρακοβίας
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πολωνίας
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
ΣπουδέςΓιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωγράφος
ιστορικός
αστρολόγος
ΕργοδότηςΓιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάτσεϊ Μιεχοβίτα (πολωνικά: Maciej Miechowita, επίσης γνωστός ως Μάτσεϊ του Μιέχουφ, Μάτσεϊ Καρπίγκα και Ματίας ντε Μιέχοφ, 1457 – 8 Σεπτεμβρίου 1523) ήταν Πολωνός λόγιος της αναγέννησης, καθηγητής στο Γιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο, ιστορικός, χρονικογράφος, γεωγράφος, ιατρός (βασιλικός ιατρός του Σιγισμούνδου Α΄ της Πολωνίας), αλχημιστής, αστρολόγος[2] και κανονικός στην Κρακοβία.

Ο Μιεχοβίτα σπούδασε στο Γιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο (γνωστό τότε ως Ακαδημία της Κρακοβίας), αποκτώντας το μεταπτυχιακό του το 1479. Μεταξύ 1480-1485 σπούδασε στο εξωτερικό. Μετά την επιστροφή του στη χώρα, έγινε καθηγητής στο Γιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο, όπου υπηρέτησε ως πρύτανης οκτώ φορές (1501–1519), και επίσης δύο φορές ως αναπληρωτής καγκελάριος της Ακαδημίας.

Το Tractatus de duabus Sarmatiis (Πραγματεία περί των δύο Σαρματιών) του, θεωρείται η πρώτη ακριβής γεωγραφική και εθνογραφική περιγραφή της Ανατολικής Ευρώπης. Παρείχε την πρώτη συστηματική περιγραφή των εδαφών μεταξύ του Βιστούλα, του Ντον και της Κασπίας Θάλασσας. Αυτό το έργο επαναλήφθηκε επίσης μετά τον Γιαν Ντουούγκος και δημοσιοποίησε στο εξωτερικό τον μύθο του σαρματισμού: ότι οι Πολωνοί ευγενείς (σλάχτα) είναι απόγονοι των αρχαίων Σαρματών.[3]

Το Chronica Polonorum (Πολωνικό Χρονικό) είναι το αναπτυγμένο, μεγαλύτερο έργο του για την ιστορία και τη γεωγραφία της Πολωνίας. Τα Contra pestem sevam regimen και Conservatio sanitatis είναι οι δύο έντυπα ιατρικά έργα του, σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης των επιδημιών και το όφελος της υγιεινής.

Έχει επίσης γράψει άλλα έργα, πολλά από τα οποία εμφανίστηκαν μόνο σε χειρόγραφα και δεν τυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως η βιογραφία του για τον Άγιο Ιωάννη Κάντιο.

Σελίδα τίτλου της πρώτης έκδοσης του Tractatus de duabus Sarmatiis του Μιεχοβίτα.
  • Contra pestem sevam regimen, εκδ. 1508.
  • De sanguinis missione, εκδ. 1508.
  • Conservatio sanitatis, εκδ. 1512.
  • Tractatus de duabus Sarmatiis Europiana et Asiana et de contentis in eis, εκδ. 1517.
  • Chronica Polonorum, εκδ. 1919, 1921.
  1. 1,0 1,1 psb.16374.1.
  2. «But also Jan Kochanowski, Andrzej Frycz-Modrzewski, Stanis?aw Hozjusz, Jan Sobieski, Hugon Ko???taj and other distinguished Polish politicians and writers of the Partitions period». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2007. 
  3. Andrzej Wasko, Sarmatism or the Enlightenment:The Dilemma of Polish Culture, Sarmatian Review XVII.2, online

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]