Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Οκτάβιος (τριβούνος των πληβείων το 133 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Οκτάβιος (τριβούνος των πληβείων το 133 π.Χ.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΓναίος Οκτάβιος (ύπατος το 165 π.Χ.)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔήμαρχος των πληβείων[1]

Ο Μάρκος Οκτάβιος, λατιν.: Marcus Octavius (έζησε κατά τον 2ο αι. π.Χ.) ήταν Ρωμαίος τριβούνος το 133 π.Χ. και μεγάλος αντίπαλος του Τιβέριου Σ. Γράκχου. Ήταν γιος του Γναίου Οκτάβιου, που ήταν ύπατος το 165 π.Χ., και αδελφός ενός άλλου Γναίου Οκτάβιου, που ήταν ύπατος το 128 π.Χ. Μέσω του αδελφού του, ήταν ο θείος του Γναίου Οκτάβιου, που ήταν ύπατος το 87 π.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας σοβαρός και διακριτικός άνθρωπος, απέκτησε τη φήμη του ως ρήτορα με επιρροή. Αν και αρχικά ήταν στενοί φίλοι, ο Οκτάβιος ανησυχούσε για την λαϊκιστικές θέσεις του Γράκχου και, κατόπιν εντολής της ρωμαϊκής Συγκλήτου, επέβαλε επανειλημμένα βέτο στα προγράμματα της μεταρρύθμισης της γης του Γράκχου. Ο Γράκχος απάντησε κάνοντας τελικά την Συνέλευση των Πληβείων για να τον στερήσει από το αξίωμά του, και να τον διώξει από τον τόπο συνάντησης της Συνέλευσης το 133 π.Χ. [2] Η δράση αυτή οδήγησε σε σοβαρή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των παραδοσιακών και των μεταρρυθμιστών. Η δράση ήταν πρωτοφανής, και παραβίασε το mos maiorum (λατινική φράση που σημαίνει "συνήθειες των προγόνων" ή "τρόποι των πρεσβυτέρων") οδηγώντας στην γενική αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Οι Οκτάβιοι συνδέονταν πολιτικά με τους Κορνήλιους Σκιπίωνες καθ' όλο τον προηγούμενο αιώνα.[3] Ήταν επίσης κοινή πρακτική, ότι οι τριβούνοι υποστήριζαν πιο σημαντικούς πολιτικούς, όπως ο Αύλος Γαβίνιος τον Πομπήιο Μάγνο το 67 π.Χ. ή ο Κουρίων τον Καίσαρα το 50 π.Χ..

Η πρόταση του νομοσχεδίου ήταν να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για το κράτος εκείνη την εποχή. Παρ' όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είχε εξεταστεί καλά, ήταν πρόκληση ακόμη για τη Δημοκρατία να ξεπεράσει τις ρωμαϊκές παραδόσεις, κάτι αμφιλεγόμενο, επειδή η διατήρηση των παλαιών παραδόσεων ήταν πολύ σημαντική για τις πολιτικές ελίτ της Ρώμης. Παρ' όλα αυτά, ο Τιβέριος σταμάτησε να τις υποστηρίζει και πήγε κατά της παράδοσης, επειδή πίστευε στην δυνατότητα των εκστρατευτικών του προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση της γης. Λόγω της αντιπάθειάς του, ο Τιβέριος αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να απομακρύνει τον Μάρκο Οκτάβιο από το αξίωμα. Ίσως η ψήφος του Τιβέριου Γράκχου, για να καθορίσει αν ο Μάρκος Οκτάβιος θα έπρεπε να απομακρυνθεί ή όχι από το αξίωμα, ήταν επιτυχής, με την έννοια ότι αποφασίστηκε υπέρ του Τιβέριου. Αλλά τα πράγματα ήταν σε θέση να αλλάξουν. Μόλις ο Μάρκος Οκτάβιος απομακρύνθηκε από την εξουσία, οι τριβούνοι των πληβείων συγκεντρώθηκαν και κατέληξαν στην απόφαση ότι το βέτο στα προγράμματα της μεταρρύθμισης της γης του Τιβέριου θα έπρεπε να ακυρωθεί. Έτσι το βέτο του Μάρκου Οκτάβιου ακυρώθηκε επειδή δεν ήταν πλέον στο αξίωμα. Λόγω αυτού, η απόφασή του ανακλήθηκε και δεν ίσχυε πλέον.[4]

Η κύρια πηγή για τον Μάρκο Οκτάβιο είναι η ζωή του Τιβέριου από τον Πλούταρχο. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Γάιος Οκτάβιος ήταν ένας από τους συγγενείς του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου.

Οικογενειακό δέντρο:[5] 

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Octavii» (Ρωσικά)
  2. Plutarch, The Life of Tiberius Gracchus . Loeb Classical Library edition, 1921
  3. Henderson, M M (October 1968). «Tiberius Gracchus and the Failure of the Roman Republic». Theoria: A Journal of Social and Political Theory 31: 51–64. http://www.jstor.org/stable/41801828. Ανακτήθηκε στις 13 February 2018. 
  4. Appian (1913). «Marcus Octavius». Penn State. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. Smith 1880, σελ. 7.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Badian, Ernst (7 Μαρτίου 2016). «Octavius, Marcus, tribune, 133 BCE». Oxford Research Encyclopedia of Classics. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-938113-5. 
  • "Οκταβίας" στην Realencyclopädie der Classischen AltertumswissenschaftΗ Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft
  • Smith, W. (1880). Oarses-Zygia. A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. J. Murray. σελίδες 6–8. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024.