Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Οκτάβιος (αγορανόμος το 50 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Οκτάβιος (αγορανόμος το 50 π.Χ.)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marcus Octavius (Λατινικά)
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος0ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Ρωμαίος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναOctavia
ΓονείςΓναίος Οκτάβιος (ύπατος το 76 π.Χ.)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαcurule aedile

Ο Μάρκος Οκτάβιος, λατιν.: Marcus Octavius (53 - 46 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος συγκλητικός και στρατιωτικός διοικητής. Πολέμησε για τον Πομπήιο στον Εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Ιούλιου Καίσαρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γναίου Οκτάβιου, υπάτου του 76 π.Χ. Το 53 π.Χ. συνόδευσε τον φίλο του, τον Άππιο Κλαύδιο Πούλχερ, ανθύπατο (κυβερνήτη) της Κιλικίας, στην επαρχία του, αλλά επέστρεψε νωρίς στη Ρώμη για να ζητήσει το αξίωμα του αγορανόμου καθέδρας (curule aedile). Εκλεγμένος για το έτος 50 π.Χ., αυτός και ο συνάδελφός του, Μάρκος Καίλιος, ζήτησαν από τον Κικέρωνα, έναν άλλο κυβερνήτη της Κιλικίας, να τους στείλει πάνθηρες, για να εμφανιστούν στα παιχνίδια που οι αγορανόμοι έπρεπε να πραγματοποιήσουν στη Ρώμη.[1] 

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου του Καίσαρα, ο Οκτάβιος τάχθηκε με τον Πομπήιος εναντίον του Ιούλιου Καίσαρα. Στα τέλη του 49 π.Χ., σε αυτόν και στον Λεύκιο Σκριβώνιο Λίβωνα ανατέθηκε η κοινή διοίκηση των Λιβυρνίων και των Αχαϊκών ομάδων του στόλου του Πομπήιου στην Αδριατική θάλασσα και στο Ιόνιο πέλαγος. Ο Οκτάβιος και ο Λίβων νίκησαν τον στόλο του Καίσαρα υπό τον Πόπλιο Κορνήλιο Δολαβέλλα στην ακτή της Δαλματίας, και κατάφεραν να παγιδεύσουν δεκαπέντε καισαρικές κοόρτεις υπό τον Γάιο Αντώνιο στο νησί Κουρίκτα, όπου λιμοκτονούσαν για υποταγή. [1] Αφού ο Λίβων αναχώρησε με τον Λιβυρνικό στόλο, ο Οκτάβιος είχε μερικές επιτυχίες, εξασφαλίζοντας την απομάκρυνση του νησιού Ίσα στο πλευρό του, αλλά απέτυχε να πείσει τους Ρωμαίους πολίτες στη Σαλώνα να κάνουν το ίδιο. Προσπάθησε να πολιορκήσει την πόλη, αλλά οι κάτοικοι την υπερασπίστηκαν δυνατά, τελικά κάνοντας μια ξαφνική εισβολή στο στρατόπεδο του Οκτάβιου. Υποφέροντας μεγάλες απώλειες και καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, ο Οκτάβιος αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα πλοία του, και να ενωθεί με τον Πομπήιο στο Δυρράχιο.

Το 48 π.Χ. ο Οκτάβιος επανεμφανίστηκε στη Δαλματία, όπου συγκέντρωσε ισχυρούς ακόλουθους από τους φυγάδες του Πομπήιου μετά την ήττα του Πομπήιου στη Φάρσαλο, και από αποστάτες μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού. Ο πρώτος άνθρωπος που ο Καίσαρας έστειλε στη Δαλματία για να αποκαταστήσει τη θέση του, ο Αύλος Γαβίνιος, απέτυχε να εκτοπίσει τον Οκτάβιο, αλλά ο δεύτερος, ο Πόπλιος Βατίνιος, κατέλαβε με επιτυχία διάφορα μέρη, έλυσε την πολιορκία του Οκτάβιου στο Επίδαυρον και νίκησε τον διοικητή του Πομπήιου σε μια ναυτική μάχη, στη Μάχη του Ταύρου. Ο Οκτάβιος τραυματίστηκε, αλλά διέφυγε κολυμπώντας. Σταματώντας στην Ίσα, στην Κέρκυρα και στη συνέχεια στη Σικελία, πήγε στην Αφρική για να ενταχθεί στους υπόλοιπους του Πομπήιου υπό την ηγεσία του Κάτωνα. Τον Φεβρουάριο του 46 π.Χ., ο Οκτάβιος διοίκησε, μαζί με τον Πόπλιο Άττιο Βάρο, έναν στόλο που διέκοψε κάποιο πολεμικό πλοίο του Καίσαρα κοντά στον Αιγίμουρο. Από τότε δεν αναφέρεται τίποτε περισσότερο για τον Οκτάβιο, εκτός αν πρέπει να ταυτιστεί με τον Μάρκο Οκτάβιο που διοίκησε μέρος του στόλου του Μάρκου Αντώνιου στην Μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ. (αν και ο Μύντσερ το βρίσκει αμφίβολο).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές

Πηγές

  • Broughton, T. Robert S. (1952). The Magistrates of the Roman Republic. 2. New York: American Philological Association. σελίδες 248–249. 
  • Münzer, Friedrich (1937). "Octavius 33". Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (in German). Vol. 17. Stuttgart: Butcher. col. 1823–25.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάρκος Οκτάβιος (33) γιος του Γναίου, στην Ψηφιακή Προσωπογραφία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.