Μάρινερ 3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάρινερ 3
Mariner 3 and 4.jpg
Οργανισμός JPL - NASA
Τύπος αποστολής προσέγγιση πλανήτη
Προσέγγιση του Άρη
Πύραυλος φορέας Άτλας-Agena D
Ημερομηνία εκτόξευσης 5 Νοεμβρίου 1964, ώρα 19:22:05 UTC
Τόπος εκτόξευσης Συγκρότημα εκτοξεύσεων 13
Κώδικας NSSDC 1964-073A 1964-073A
Μάζα 260,8 kg

Commons page [[commons:category:Mariner 3|Πολυμέσα]] στα Κοινά

Ο Μάρινερ 3 (αγγλ. Mariner, ναυτικός) ήταν διαστημικό σκάφος του προγράμματος Μάρινερ με σκοπό να προσεγγίσει και να εξερευνήσει τον πλανήτη Άρη.

Η αποτυχημένη εκτόξευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 1964 από το συγκρότημα εκτοξεύσεων LC-13 της βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας στο ακρωτήριο Κανάβεραλ. Η απογείωση απέτυχε, και ο Μάρινερ 3 δεν έφτασε ποτέ στον Άρη.

Το κάλυμμα που κατά την εκτόξευση του πυραύλου περιβάλλει προστατευτικά το διαστημικό σκάφος δεν αποσπάσθηκε. Έτσι οι ηλιακοί συλλέκτες, αντί να ανοίξουν και να τροφοδοτήσουν το διαστημόπλοιο με ηλεκτρισμό, έμειναν εγκλωβισμένα και το διαστημόπλοιο σταμάτησε να λειτουργεί όταν εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες του. Σήμερα βρίσκεται σε κάποια ηλιοκεντρική τροχιά, χαμένο στο διάστημα.

Ο Μάρινερ 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις εβδομάδες μετά την αποτυχία αυτή, και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου 1964, ο Μάρινερ 4, δίδυμος και εφεδρικός του Μάρινερ 3, εκτοξεύθηκε με επιτυχία σε ένα ταξίδι οκτώ μηνών στον κόκκινο πλανήτη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mariner 3 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).