Μάιτα Κάπακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μάιτα Κάπακ
Ο Μάιτα Κάπακ σε αναπαράσταση στο χρονικό του Φελίπε Γκουαμάν Πόμα ντε Αγιάλα, του 1615
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1290
Κούζκο
Θάνατος1320
Κούζκο
Τόπος ταφήςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναTarco Huamán
Κάπακ Γιουπάνκι
ΓονείςΓιόκε Γιουπάνκι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαSapa Inca (1290–1320)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάιτα Κάπακ (Κέτσουα: Mayta Qhapaq Inka, ισπ. Mayta Cápac) ήταν ο τέταρτος αυτοκράτορας των Ίνκας. Ήταν γιος του Γιόκε Γιουπάνκι και της Μάμα Κάουα (Mama Cahua). Ανήκε στη δυναστεία Ούριν (ισπ. Hurin) που ίδρυσε ο προπάππους του, Μάνκο Κάπακ. Βασίλεψε περίπου το 1290 ενώ παντρεύτηκε τη Μάμα Κούκα και γιος του ήταν ο Κάπακ Γιουπάνκι, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο θρόνο της αυτοκρατορίας.

Την περίοδο της βασιλείας του, η περιοχή του Κούσκο, αντιμετώπισε μια μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων, πράγμα που δυσκόλευε την καλλιέργεια του εδάφους και την ανάπτυξη της γεωργίας. Έτσι αναγκάστηκε ο Μάιτα Κάπακ να κηρύξει πόλεμο εναντίον ορισμένων φυλών που κατείχαν στα εδάφη τους ορισμένες πλούσιες πηγές υδάτων ή μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τελικώς οι Ίνκας νίκησαν τους γείτονες τους, τους Αλκαβίζα, αποκτώντας αυτά που επιθυμούσαν ενώ στο βασίλειο τους προσαρτήθηκαν οι περιοχές της λίμνης Τιτικάκα, η πόλη Αρεκίπα και την πόλη Ποτοσί.

Τα χρονικά περιγράφουν τον Μάιτα Κάπακ ως φιλοπόλεμο βασιλέα και επιθετικό άνθρωπο. Ήταν πανύψηλος και αρκετά χειροδύναμος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΝΚΑΣ, Δεληγιάννης Π., τεύχος 147, εκδόσεις ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, Νοέμβριος 2008
  • Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΥΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, Αθήνα, 1996
  • History of the Incas, Sarmiento de Gamboa P., S. Bauer B., Smith V., Decoster J., University of Texas Press, March 2007
Προηγούμενος
Γιόκε Γιουπάνκι
Σάπα Ίνκα
περίπου το 1290
Επόμενος
Κάπακ Γιουπάνκι