Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' - Δασούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ - Δασούπολης
Πληροφορίες
ΔιεύθυνσηΆτλαντος 1
ΠεριοχήΣτρόβολος
ΠόληΛευκωσία
ΧώραΚύπρος
Ίδρυση1978

Το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' - Δασούπολης είναι ένα δημόσιο σχολείο μέσης εκπαίδευσης που ιδρύθηκε το 1978 και βρίσκεται στον Στρόβολο της Λευκωσίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγος της ίδρυσης του ήταν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των προσφύγων της Τουρκικής εισβολής. Από το 1978 μέχρι το 1983 το σχολείο λειτούργησε σαν γυμνάσιο, ακολούθως μέχρι το 1986 υπήρξε γυμνάσιο και λύκειο ταυτοχρόνως ενώ από την σχολική χρονιά 1986-1987 μέχρι και σήμερα λειτουργεί μόνο σαν λύκειο.

Σύγχρονη Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια το Λύκειο Δασούπολης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό μαθητών παγκυπρίως. Όμως τα στις αρχές της δεκαετίας του 2010 αυτός ο αριθμός μειώθηκε. Αιτία αυτής της μείωσης ήταν κυρίως η κακή κατάσταση του κτηρίου το οποίο κατασκευάστηκε πρόχειρα λόγο της μεγάλης ανάγκης και από τότε έγιναν πάνω του πολλές προσθήκες που επιδείνωσαν την κατάσταση του. Έτσι η κατασκευή ενός νέου μοντέρνου και απόλυτα λειτουργικού κτηρίου έγινε επιτακτική ανάγκη. Η κατασκευή αυτή ολοκληρώθηκε το 2014 και το κτήριο εγκαινιάστηκε κατά τη σχολική χρονιά 2014 - 2015. Στο χώρο του κτηρίου στεγάζεται από τη σχολική χρονιά 2005 - 2006 και το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκωσίας.

Δραστηριότητες Μαθητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαχρονικός στόχος των καθηγητών είναι η εμφύσηση του σεβασμού στη δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου εδώ και χρόνια έχει θεσμοθετηθεί η ετήσια δημοσίευση τριών εκδόσεων τις οποίες συγγράφουν και επιμελούνται σχεδόν αποκλειστικά οι μαθητές του σχολίου. Η παλαιότερη από αυτές είναι το περιοδικό τα "Μαθητικά Χρώματα" , ακολουθούν οι "Αναζητήσεις" που εκδίδονται στο τέλος κάθε σχολικού έτους και τέλος η μαθητική εφημερίδα "Δασουπολίτης" που μοιράζεται στους μαθητές του σχολίου κάθε Μάρτη.

"Δασουπολίτης"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο "Δασουπολίτης" είναι η μαθητική εφημερίδα του σχολείου και το κύριο εκφραστικό μέσο των μαθητών του. Εκδίδεται ετησίως και μοιράζεται στους μαθητές κάθε Μάρτη. Την τελευταία δεκαετία οι κόποι και το πάθος που καταβάλουν έχουν αναγνωρισθεί από πολλούς με την εφημερίδα να έχει κερδίσει πολλές θετικές κριτικές αλλά και βραβεία τόσο σε παγκύπριο όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καθηγητές φυσικής αγωγής του σχολείου έχουν εδώ και χρόνια επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της αγάπης για την άθληση σε όλους τους μαθητές. Το σχολείο διαχρονικά έχει εξαιρετικές ομάδες χειροσφαίρισης και πετοσφαίρισης που έχουν διακριθεί σε αθλητικές διοργανώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Μαθητές του σχολίου έχουν διακριθεί επίσης στον στίβο, τη ρυθμική γυμναστική, την ποδηλασία και την κολύμβηση.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σχολείο ανέκαθεν οι μαθητές είχαν το θέατρο στην καρδιά τους, την αγάπη τους έχουν εκφράσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρονιά το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' - Δασούπολης συμμετέχει στους "Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου" όπου κατά την 11η διοργάνωση έλαβε την πρώτη θέση. Έτσι έχοντας έρθει πρώτο στην Κύπρο επιλέχθηκε για να την εκπροσωπήσει στους "Πανελλήνιους Σχολικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες" όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση. Εκείνη τη χρονιά το έργο που οι μαθητές έπαιξαν ήταν οι "Φοιτηταί" του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας ως σκοπό την διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, την ενίσχυση των ικανοτήτων τους στις ξένες γλώσσες αλλά και την δημιουργία σχέσεων με μαθητές από όλο τον κόσμο το σχολείο συμμετέχει σε μία σειρά από διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέσω του Προγράμματος Σωκράτης το σχολείο έχει δημιουργήσει δεσμούς με σχολεία από τη Γερμανία και την Αυστρία. Μαθητές του σχολείο συμμετέχουν στο MEDI.M.U.N. (Mediranean Model of the United Nations), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων και στο πρόγραμμα Euroscuola.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]