Λόγγος Δρόπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λόγγος (αποσαφήνιση).
Λόγγος Δρόπολης
Χώρα Αλβανία
Ζώνη ώρας UTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)

Ο Λόγγος είναι ορεινό χωριό της Νοτίου-Ανατολικής Αλβανίας στην περιοχή της Άνω Δρόπολης (Βόρειος Ήπειρος) που κατοικούν Έλληνες ομογενείς.

Κατά τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων το 1913, το χωριό εντάχτηκε στην Αλβανία. Στα 3/4 των ορίων του εκτείνονται τα σύνορα με την Ελλάδα στο Νομό Ιωαννίνων. Ο Λόγγος είναι δασώδης περιοχή (από εκεί άλλωστε έχει προέλθει και η ονομασία του χωριού, καθώς λόγκος<μσν.λόγγος<αρχ.Σλαβ.LONGU=πυκνό δάσος) στους πρόποδες του όρους Μουργκάνα με υψόμετρο από 450μ μέχρι 700μ. Ακριβής χρονολόγηση του χωριού δεν υπάρχει, αλλά λίγες αυθεντικές πηγές το τοποθετούν στον 18ο-19ο αιώνα. Βέβαια γίνονται αναφορές και σε παλαιότερες ημερομηνίες, αλλά δεν εξακριβώνονται.

Στον Λόγγο ανέκαθεν κατοικούσαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και υπάρχουν στοιχεία για μερικό πληθυσμό που ασχολούνταν παλαιότερα με την κεραμική. Ακόμη και σήμερα οι κυριότερες ασχολίες παραμένουν ίδιες. Βάσει δημογράφησης το 1990 στο χωριό κατοικούσαν 476 άτομα και υπήρχαν 100 σπίτια. Σήμερα, ύστερα από μεγάλο κύμα μετανάστευσης (ξεκίνησε το 1989), κατά μεγάλη πλειοψηφία προς την Ελλάδα, έχουν απομείνει περίπου 30-40 μόνιμοι κάτοικοι.