Λούπος Γ΄ Σεντούλε της Γασκώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούπος Γ΄ Σεντούλε της Γασκώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος820 (περίπου)[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναDonatus I Lupus of Bigorre
Centule I, Viscount of Béarn
ΓονείςCentulle Loup
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Gascony (818–819)

Ο Λούπος Γ΄, γαλλ.: Lupo III Centule, βασκικά: Otsoa Wasco, γαλλικά: Loup Centulle, γασκωνικά: Lop Centullo, λατινικά: Lupus Centullus, ισπανικά: Lope ή Lobo Centulo, καταλανικά: Llop Centule (απεβ. π. 820) ήταν δούκας της Γασκώνης για λίγο, από το 1888 μέχρι την εκτόπισή του από τον Πεπίνο Α' της Ακουιτανίας το 819.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν είτε γιος τού Γκαρθία Α΄ είτε του Σεντούλε, αδελφού του Σάντσο Α΄.

Ο Λούπος Γ΄ ήταν επαναστάτης της Γασκώνης ενάντια στην εξουσία του Πεπίνου στην Ακουιτανία. Το 818 το τέλος του Γκαρθία άφησε ένα κενό εξουσίας στη Γασκώνη, το οποίο ο Λούπος Γ΄ προσπάθησε να καλύψει. Ωστόσο, ο Πεπίνος απάντησε γρήγορα και μπήκε στη Γασκώνη, εκδίδοντας δίπλωμα στο Καστιγιόν-συρ-Ντορντόν τον επόμενο χρόνο. Καθαίρεσε επίσημα τον Λούπο Γ΄ και έστειλε τον Βερεγγάριο της Τουλούζης και τον Γκερέν του Ωβέρν στην περιοχή, για να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Ο Λούπος Γ΄ αντικαταστάθηκε από τον Aθνάρ Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία και στην Αραγόνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Higounet, Charles. Μπορντό μενταγιόν le haut moyen ηλικίας . Μπορντό, 1963.
  • Lewis, Archibald R. The Development of Southern French and Catalan Society, 718–1050 . University of Texas Press: Austin, 1965.
  • Zurita, Gerónimo . Anales de la Corona de Aragón I . Επιμέλεια: Antonio Ubieto Arteta και Desamparados Pérez Soler. Βαλένθια: 1967.
  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.