Λοχαγός Άμπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμπε
Γέννηση Ιαπωνία
ΧώραΙαπωνικός Στρατός
ΚλάδοςΙαπωνική Αεροπορία
ΒαθμόςΛοχαγός
Μάχες/πόλεμοιΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Λοχαγός Χ. Άμπε ήταν Ιάπωνος αεροπόρος ο οποίος πέτυχε να πραγματοποιήσει αεροπορική σύνδεση μεταξύ Τόκιο και Παρισιού κατά την διάρκεια επιδρομής, η οποία διεξήχθη από δύο αεροπλάνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λοχαγός Άμπε, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των Συμμαχικών στρατευμάτων στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησε αεροπορική περιπλάνηση (ή « επιδρομή » σύμφωνα με την ορολογία της εποχής) η οποία τον οδήγησε από το Τόκιο στο Παρίσι[1].

Η συγκεκριμένη επιδρομή περιελάμβανε δύο πληρώματα, εκ των οποίων το ένα αποτελείτο από τον Λοχαγό Άμπε, συνοδεία του Σινοχάρα, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο ελεγχόταν από τον Καβάσι, τον οποίο και συνόδευε ο μηχανικός Κατασίρι. Κάθε πλήρωμα είχε υπό τον έλεγχό του αεροπλάνο τύπου Breguet 19 A-2, το οποίο και διέθετε κινητήρα τύπου Lorraine, του οποίου η φήμη είχε καταξιωθεί σε επίπεδο αεροπορικών ταξιδιών στην διάρκεια της μακράς εκείνης περιόδου. Χρηματοδοτούμενο από την ιαπωνική ενημερωτική εφημερίδα Asahi, αποτέλεσε, τότε, πρωτόγνωρο φαινόμενο για την Ιαπωνία[2].

Τα δύο πληρώματα αποχώρησαν από το Τόκιο στις 25 Ιουλίου 1925. Έφθασαν στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου 1925, έχοντας προηγουμένως διασχίσει τη Σιβηρία. Έπειτα από στάση για διάστημα 3 εβδομάδων στη Μόσχα, όπου και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και επισκευές στα δύο αεροπλάνα, τα τελευταία εγκατέλειψαν τη σοβιετική πρωτεύουσα στις 15 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στο Παρίσι, μέσω της Γερμανίας, στις 28 Σεπτεμβρίου 1925. Συνολικά, διήνυσαν 14.130 χμ. σε χρονικό διάστημα 65 ημερών[2][3][1].

Μετά το επίτευγμά τους, ένας εκ νέου γενικός έλεγχος και επισκευή των αεροπλάνων τους πραγματοποιήθηκε, προτού οι Ιάπωνες μεταβούν αεροπορικώς στο Λονδίνο στις 12 Οκτωβρίου 1925, στις Βρυξέλλες στις 19 Οκτωβρίου και στην Ρώμη στις 24 Οκτωβρίου 1925[2].

Το επίτευγμά τους αποτέλεσε το πρώτο ταξίδι από την Ιαπωνία προς την Ευρώπη μέσω της οδού του Βορρά[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Legrand, Jacques· Chemel, Edouard· Gunston, Bill (1991). Chronique de l'aviation (στα Γαλλικά). Paris: Éditions Chronique, Jacques Legrand S.A. ISBN 2-905-96951-2. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Van Hoorebeeck, A. (1967). La conquête de l'air (στα Γαλλικά). 1. Chronologie de l'aérostation, de l'aviation et de l'astronautique, des précurseurs aux cosmonautes. Verviers (Belgique): Marabout Université. 
  3. Blanc, Edmond (1932). Toute l'aviation (στα Γαλλικά). Paris: Société parisienne d'édition. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Capitaine Abé της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).