Λουκάς Χατζηιωάννου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουκάς Χατζηιωάννου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Σεπτεμβρίου 1927
Θάνατος17  Δεκεμβρίου 2008
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
Οικογένεια
ΤέκναΣτέλιος Χατζηιωάννου
Πόλυς Χατζηιωάννου
Κλέλια Χατζηιωάννου

Ο Λουκάς Χατζηιωάννου (15 Σεπτεμβρίου 1927 - 17 Δεκεμβρίου 2008) 81 ετών ήταν ελληνοκύπριος εφοπλιστής . Ήταν ένας από τους πολύ λίγους έλληνες πλοιοκτήτες όπου ο στόλος τους κυριάρχησε στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Ήταν ο πατέρας του ιδρυτή της EasyJet Στέλιο Χατζηιωάννου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε σε μια φτωχή ελληνική Κυπριακή αγροτική οικογένεια στο χωριό Πεδουλάς στις 15 Σεπτεμβρίου 1927, Ο Χατζηιωάννου ήταν ο μεγαλύτερος σε μια οικογένεια 12 παιδιών.

Πρώιμη καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χατζηιωάννου έφυγε από το σχολείο του χωριού όταν ήταν 17 ετών και δούλευε ως πωλητής μέχρι το 1950. Ο θείος του, έμπορος, τον προσέλαβε ως λογιστή πριν από το διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του στη Σαουδική Αραβία. Όταν πέθανε ο θείος του, ο Χατζηιωάννου ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία. Τότε ήταν δύσκολο να γίνει εμπόριο εντός του βασιλείου χωρίς τοπικό συνεργάτη και έγινε ένας από τους λίγους ξένους επιχειρηματίες που το πέτυχαν. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής ανόδου στα τέλη της δεκαετίας του 1950, έγινε ο μόνος εισαγωγέας των ελληνικών εταιρειών Ηρακλής και Τιτάν.

Το 1959 μετακόμισε στο Λονδίνο και μπήκε στη ναυτιλία αγοράζοντας ένα πλοίο 10.500 τόνων που το ονόμασε Νέδη από τη γυναίκα του. Ενώ ζούσε στο Λονδίνο, μέχρι το 1965, έχτισε ένα στόλο με πάνω από 20 φορτηγά πλοία και έγινε σημαντικός πελάτης των βρετανικών διαλυτηρίων, ιδίως των Κλάρκσον. Αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα και κατάλαβε ότι το μέλλον της ναυτιλίας ήταν στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου. Αγόρασε το πρώτο του δεξαμενόπλοιο το 1969 και έγινε μια μεγάλη δύναμη στην αγορά μέσα σε 10 χρόνια.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]