Λιόπεσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όνομα Λιόπεσι ή και Λόπεσι, λέξη με αρβανίτικη προέλευση, είχε χρησιμοποιηθεί ως τοπωνύμιο διαφορετικών οικισμών, ενός όρους και μίας και παραλίας.

Στην Αττική αναφέρονται:

Σε άλλες περιοχές:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Περιοχή Μενιδίου-Χασιάς, αναφέρεται «Λιόπεσι Αχαρνών: ΦΕΚ 80/28.12.1836 και ΦΕΚ 22/18.9.1840: Λιόπεσι Φυλής (Χουλιαράκης 1973, 111, 127)»
  2. Nεότερη κατοίκηση[νεκρός σύνδεσμος] Καθημερινή «Ενας παλιός οικισμός, το παλιό Λιόπεσι, που βρισκόταν στην περιοχή του Τατοΐου (2 χλμ. ανατολικά των Ανακτόρων), και άγνωστο πότε και για ποια αίτια εγκαταλείφθηκε, εμφανίζεται ερειπωμένος από τα μέσα του 19ου αι»
  3. Tο Tατόι εγκαταλείφθηκε στο παρελθόν του[νεκρός σύνδεσμος] Το χρονικό του κτήματος και των ανθρώπων του παρουσιάζει σε δύο τόμους ο ερευνητής Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31-10-2004 Η τελική συνάντηση για την ανάγνωση και την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς έγινε τη Δευτερα 15 Μαΐου 1872 στο σπίτι της οικογένειας Σκαρλάτου Σούτζου. «Την ημέρα εκείνη πωλήθηκαν στον βασιλέα Γεώργιο από το ζεύγος Σούτζου δύο ξεχωριστές, πλην όμορες ιδιοκτησίες. Η πρώτη και ανατολικότερη ήταν το τσιφλίκι Μαχώνια Λιόπεσι, ιδιοκτησία Σκαρλάτου Σούτζου, ευρισκόμενο στα όρια του Δήμου Αχαρνών, και η δεύτερη, στα δυτικά της προηγούμενης, ήταν το καθαυτό Τατόι, επίσης στον Δήμο Αχαρνών, που ανήκε στη σύζυγο του Σούτζου Ελπίδα Α. Καντακουζηνού»»
  4. Πανδέκτης
  5. Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, 1930
  6. Κρυόνερον (Ηλείας)
  7. Καρύταινα, Δήμος Γόρτυνος[νεκρός σύνδεσμος] «χωριό Λιόπεσι των Καλαβρύτων»
  8. Άνδρος, Ελευθεροτυπία, 25 Ιουλίου 2009