Λιχάδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°49′14″N 22°49′04″E / 38.82056°N 22.81778°E / 38.82056; 22.81778

Λιχαδονήσια
Γεωγραφία
Αριθμός νήσων7+
Κύρια νησιάΜονολιά,
Μεγάλη Στρογγυλή
Έκταση
 km²
Χώρα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ενότηταΕυβοίας
ΔήμοςΙστιαίας - Αιδηψού
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.lichadonisia.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 και περισσοτέρων μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού όπως αυτός συστάθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά τους οι Λιχάδες, το οφείλουν σύμφωνα με την μυθολογία στον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή, ο οποίος του παρέδωσε τον χιτώνα της Δηιάνειρας. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής θεώρησε υπαίτιο τον Λίχα για τον χιτώνα και τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Από τα κομμάτια και το αίμα του σχηματίστηκαν οι Λιχάδες.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νησίδα Στρογγυλή

Η μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων είναι η Μονολιά που είναι και η βορειότερη του συμπλέγματος και η επόμενη μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, η νοτιότερη του συμπλέγματος. Ανάμεσά τους υπάρχουν άλλες μικρότερες νησίδες όπως η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βορηάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Ονομασία Έκταση τ.χλμ Συντεταγμένες
Μονολιά
Μεγάλη Στρογγυλή
Μικρή Στρογγυλή
Στενό
Βαγιά
Βορηάς
Λιμάνι

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έγινε το 426 π.Χ[1].

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νησιά κατοικούνταν στο παρελθόν. Στο νότιο τμήμα της Μονόλιας διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε[1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Λιχαδονήσια εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο δήμο Λιχαδείων το 1836. Το Νοέμβριο του 1840 ύστερα από την κατάργηση του δήμου Λιχαδείων υπάχθηκαν στο δήμο Αιδηψίων μέχρι και το 1912 όπου και υπάχθηκαν στην κοινότητα Λιχάδας έως και το 2010 χωρίς μεταβολές. Το Δεκέμβριο του 1920 τα Λιχαδονήσια αναγνωρίστηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 1940 όπου καταργήθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως Στρογγύλη και Μονολιά.[2] Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης το 2011 εντάχθηκαν στον νέο διευρυμένο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού.

Μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Λιχάδες είναι σήμερα πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Για τα νησάκια αναχωρούν τακτικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μικρά πλοιάρια προς τις μεγαλύτερες νησίδες του συμπλέγματος και τις παραλίες που διαθέτουν. Τα σκάφη που επισκέπτονται τα νησιά διαθέτουν και οπτική πρόσβαση στο βυθό, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να παρατηρούν τον πλούσιο βυθό της περιοχής[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Servitoros.gr, Λιχαδονήσια». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2010. 
  2. Επίσημη Ιστοσελίδα των Λιχαδονησιών-Διοικητική Ιστορία Ανακτήθηκε την 05-12-2011
  3. «Δήμος Λιχάδας, Λιχαδονήσια». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]