Λέιφ Έρικσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιφ Έρικσον)
Λέιφ Έρικσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Leifr heppni Eiríksson (Παλαιά Νορβηγικά)
Γέννηση970 (περίπου)
Eiríksstaðir
Θάνατος1020 (περίπου)
Brattahlíð ή Γροιλανδία
Χώρα πολιτογράφησηςΙσλανδική Κοινοπολιτεία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Old Norse religion
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςOld West Norse
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
seafarer
Οικογένεια
ΓονείςΈρικ ο Ερυθρός
ΑδέλφιαΦρέυντις Έιρικσντοττιρ
Θόρβαλντ Έρικσον
Thorstein Eiriksson
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέιφ Έρικσον ήταν, σύμφωνα με τη Σάγκα των Γροιλανδών, θαλασσοπόρος εξερευνητής που έφτασε μέχρι την Αμερική και την ανακάλυψε πριν τον Κολόμβο.

Χάρτης με την πορεία του Λέιφ Έρικσον

Ήταν γιος του Έρικ του Ερυθρού ο οποίος ήταν εξερευνητής και εποικιστής της Γροιλανδίας. Ο Λέιφ ακούγοντας τις αφηγήσεις του Μπιόρνι αποφάσισε να εξερευνήσει τα νέα εδάφη με την προοπτική εγκατάστασης εκεί. Σημειωτέον ο Λέιφ και ο Μπιόρνι θεωρούσαν τα νέα εδάφη συνέχεια της Γροιλανδίας.

Ξεκίνησε από τη Γροιλανδία το 1000 περίπου αγοράζοντας το πλοίο του Μπιόρνι αλλά ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή από αυτόν, από βορά προς νότο. Φτάνοντας στα νέα εδάφη ο Λέιφ αρχικά αντίκρισε βραχώδεις εκτάσεις με πάγους και την ονόμασε Χέλουλαντ (Helluland). Η περιοχή αυτή σήμερα ταυτίζεται με τη Νήσο Μπάφιν. Συνεχίζοντας νότια αντίκρισαν γη με δάση και ήπιο κλίμα, την ονόμασαν Μέρκλαντ (Μarkland ), "Γη των Δασών". Θεωρείται ότι είναι η σημερινή χερσόνησος Λαμπραντόρ στον Καναδά. Όσο ο Λέιφ κατέβηκε πιο νότια είδε πιο πυκνή βλάστηση και ηπιότερο κλίμα και αυτή την περιοχή την ονόμασε Βίνλαντ (Vinland), "Γη της αμπέλου". Οι μελετητές την ταυτίζουν είτε με τη Νέα Γη του Καναδά είτε στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου στις Η.Π.Α.. Εδώ αποβιβάστηκαν για να ξεχειμωνιάσουν ο Λέιφ και οι άντρες του κατασκευάζοντας και έναν οικισμό. Το καλοκαίρι επέστρεψαν στη Γροιλανδία, όπου και ο Έρικσον εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Ο αδελφός του Λέιφ, Θόρβαλντ, συνέχισε τον επόμενο χρόνο τις εξερευνητικές αποστολές στα νέα εδάφη, όπου είχε και την πρώτη επαφή με ιθαγενείς.

Σήμερα έχουν βρεθεί μικρός οικισμός στη θέση Λ' Ανζ ο Μήντοους (L'Anse aux Meadows) στη Νέα Γη που είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι ταυτίζεται με την εγκατάσταση του Λέιφ και της ομάδας του στη Βίνλαντ.