Έρικ ο Ερυθρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έρικ ο Ερυθρός
Eric the Red.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 4  Μαΐου 950
Νορβηγία
Θάνατος 1003[1]
Brattahlíð
Χώρα πολιτογράφησης Νορβηγία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα εξερευνητής
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματος φόνος
Οικογένεια
Τέκνα Λέιφ Έρικσον
Θόρβαλντ Έρικσον
Freydís Eiríksdóttir
Thorstein Eiriksson
Γονείς Thorvald Asvaldsson

Ο Έρικ ο Ερυθρός (950-1003, ισλανδικά: Eiríkur rauði, νορβηγικά: Eirik Torvaldsson) ήταν Νορβηγός βίκινγκ, πρώτος εποικιστής της Γροιλανδίας.

Ο Έρικ ήταν Νορβηγός που είχε μεταναστεύσει στην Ισλανδία και ακούγοντας τις ιστορίες ναυτικών για μια νέα γη η οποία καλυπτόταν από πάγους αποφάσισε να την εξερευνήσει. Ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να φύγει από την Ισλανδία ήταν ότι είχε διαπράξει φόνους. Για να γλιτώσει από νομικές κυρώσεις επέλεξε έναν τόπο χωρίς δικαστές απόμακρο. Η δικαιοσύνη επιβαλλόταν και από κοινότητες, αλλά αν ήταν μικρή αποικία και οι περισσότεροι συγγενείς με το μέρος του φονιά τότε η οικογένεια του θύματος δεν είχε ελπίδες δικαίωσης.

Το 983 έκανε το πρώτο ταξίδι του και ανακάλυψε εύφορες εκτάσεις που έδιναν την δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης. Επιστρέφοντας στην Ισλανδία έπεισε κι άλλους να τον ακολουθήσουν. Το 986 επέστρεψε στην Γροιλανδία με 25 πλοία με πολλά ζώα, αν και τελικά μόνο 14 πλοία κατάφεραν να φτάσουν. Οι άποικοι δημιούργησαν τρεις οικισμούς, τον Ανατολικό οικισμό, το Δυτικό οικισμό, και τον Μεσαίο οικισμό. Ο πιο ανεπτυγμένος ήταν ο Ανατολικός ο οποίος άντεξε περισσότερο από τους υπόλοιπους. Οι άποικοι δημιούργησαν εκκλησίες και μοναστήρια και ξεκίνησαν περαιτέρω εξερευνήσεις για πιο εύφορες εκτάσεις.

Ο Έρικ ονόμασε την νέα χώρα Πράσινη γη (Groland) Και όταν τον ρώτησαν οι υπόλοιποι γιατί την ονόμασε έτσι αφού ήταν καλυμμένη με πάγους ,αυτός απάντησε ότι αυτό το όνομα θα προσέλκυε νέους αποίκους.

Ο Έρικ αναδείχτηκε σε ερμηνευτή των νόμων και αρχηγό των αποίκων. Οι αποικίες με την παροδο του χρόνου ευημερούσαν και απέκτησαν πλούτο, έως το 1002 όταν μια ομάδα μεταναστών έφερε μια επιδημία που αποδεκάτισε τους κατοίκους και μεταξύ τους και τον ίδιο τον Έρικ.

Γιοί του Έρικ ήταν οι Λέιφ Έρικσον και Θόρβαλντ Έρικσον Εξερευνητές της Αμερικάνικης ηπείρου. Ο Λέιφ τον αντικατέστησε στα καθήκοντα του αρχηγού και ερμηνευτή των νόμων.

  1. (Αγγλικά) Find A Grave. 8183677. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.