Αναγλυφοτυπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η βασική ιδέα της ανάγλυφης εκτύπωσης. Το A είναι το μπλοκ ή η μήτρα, Β είναι το χαρτί, οι παχιές μαύρες γραμμές είναι οι μελανωμένες περιοχές. (Το πάχος του μελανιού είναι πολύ υπερβολικό για λόγους απεικόνισης.)

Η αναγλυφορυπία ή ανάγλυφη εκτύπωση είναι μια οικογένεια μεθόδων εκτύπωσης όπου ένα μπλοκ εκτύπωσης, πλάκα ή μήτρα, που έχει εφαρμοστεί μελάνι στην ανυψωμένη επιφάνειά του, έρχεται σε επαφή με το χαρτί. Η ανυψωμένη επιφάνεια θα αφήσει μελάνι στο χαρτί, ενώ οι εσοχές όχι. Ενδέχεται να μην χρειάζεται τυπογραφική μηχανή, καθώς το πίσω μέρος του χαρτιού μπορεί να τρίβεται ή να πιέζεται με το χέρι με ένα απλό εργαλείο, όπως ένα ρολό. Αντίθετα, στην βαθυτυπία, εκτυπώνονται οι εσοχές .

Η ανάγλυφη εκτύπωση είναι μια από τις παραδοσιακές οικογένειες των τεχνικών εκτύπωσης, μαζί με τις οικογένειες βαθυτυπίας και επιπεδοτυπίας, αν και οι σύγχρονες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει άλλες.

Η οικογένεια των τεχνικών αναγλυφοτυπίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην οικογένεια της ανάγλυφης εκτύπωσης, η μήτρα κατασκευαζόταν ιστορικά με αφαίρεση, αφαιρώντας υλικό από την επιφάνεια των περιοχών που δεν προορίζονταν να εκτυπωθούν. Η υπόλοιπη επιφάνεια θα λάμβανε τότε μελάνι. Η οικογένεια τεχνικών ανάγλυφου περιλαμβάνει ξυλογραφία, μεταλλοτυπία, ξυλογλυπτική, οξυτυπία, λινοτυπία, σφραγίδα καουτσούκ, εκτύπωση αφρού, και ορισμένους τύπους κολλαγραφίας..

Αντίθετα, στην οικογένεια των εκτυπώσεων βαθυπίας, οι περιοχές με εσοχή εκτυπώνονται μελανώνοντας ολόκληρη την μήτρας και στη συνέχεια σκουπίζοντας την επιφάνεια έτσι ώστε να παραμείνει μελάνι μόνο στις εσοχές. Τότε απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πίεση για να ωθήσει το χαρτί στα κανάλια που περιέχουν το μελάνι, επομένως απαιτείται συνήθως μια πρέσα υψηλής πίεσης. Οι τεχνικές χάραξης περιλαμβάνουν χάραξη, οξυγραφία και ξηρογραφία .

Στην πλανογραφική οικογένεια της εκτύπωσης (επιπεδοτυπία), ολόκληρη η επιφάνεια της μήτρας είναι επίπεδη και ορισμένες περιοχές επεξεργάζονται για τη δημιουργία της εικόνας εκτύπωσης.[1] Οι πλανογραφικές τεχνικές περιλαμβάνουν λιθογραφία και όφσετ λιθογραφία .

Κανονικά, οι τεχνικές ανάγλυφου και εσοχών μπορούν να αναμειχθούν μόνο με άλλες της ίδιας οικογένειας στην ίδια τυπωμένη σελίδα, εκτός εάν η σελίδα εκτυπωθεί δύο φορές.

Κινητός τύπος: Παραδοσιακή ανάγλυφη εκτύπωση για κείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραδοσιακή εκτύπωση κειμένου με κινητό στοιχεία είναι επίσης μια αναγλυφοτυπίας. Αυτό σήμαινε ότι οι ξυλογραφίες ήταν πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως εικονογραφήσεις βιβλίων, καθώς μπορούσαν να τυπωθούν μαζί με το κείμενο. Οι εικονογραφήσεις με βαθυτυπία, όπως τα χαρακτικά, έπρεπε να εκτυπωθούν χωριστά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Printing Size Guide». www.print2paper.co.uk. 22 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]