Σχεδίαση ξύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εφαπτομενική ή φαρδύβενη τομή σε ξύλο καστανιάς.
Ακτινική ή ισόβενη τομή σε ξύλο πεύκου.

Η σχεδίαση ξύλου ή "νερά" (αγγλ. wood grain) είναι η ιδιαίτερη εξωτερική εμφάνιση που έχει το ξύλο ανάλογα με την κατεύθυνση των ινών του και τα «σχέδια» που παρουσιάζει.[1] Οι ίνες του ξύλου ανάλογα με την κοπή μπορεί να μοιάζουν σαν παράλληλες, παραβολοειδείς, στρεβλές, λοξές ή κυματοειδείς γραμμές.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατανομή των χαρακτηριστικών του ξύλου, λ.χ. ακτίνες, δακτύλιοι κ.ά., στην ακτινική και την εφαπτομενική τομή του ονομάζεται νερά του ξύλου. Η εμφάνιση των ακτινικών τομών λέγεται «ισόβενα νερά» και ομοιάζει με παράλληλες γραμμές. Πολλές φορές επιδιώκεται η δημιουργία τέτοιων τομών κατά την παραγωγή λεπτών φύλλων ξύλου.

Επιπλέον, υπάρχει και η σχεδίαση στην εφαπτομενική τομή - που ομοιάζει με παραβολές- και λέγεται «φαρδύβενα νερά», όπως λ.χ. στην καστανιά, δεσποτάκι, φτελιά. Πολλές φορές διακοσμητικές επιφάνειες και δάπεδα (παρκέτα) έχουν τη σχεδίαση αυτή, δηλ. την φαρδύβενη (= φαρδιές βένες).[2][3]

Διακοσμητική αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα «νερά» του ξύλου σε μία κουζίνα, έπιπλο, παρκέτο ή άλλη κατασκευή, έχουν σημαντική διακοσμητική αξία. Σε αρκετές περιπτώσεις, η σχεδίαση μπορεί να βοηθά στην αναγνώριση και την ταυτοποίηση του είδους. Δύο χαρακτηριστικοί τύποι σχεδίασης είναι η χρυσαλίδα που απαντάται σε ξύλο λευκής ή ερυθράς δρυός (Quercus sp.), και η βροχή που απαντάται κυρίως στην οξιά (Fagus sp.) σε ακτινική τομή, αλλά επίσης και στα είδη σφενδάμι και πλατάνι.

Ως ιδιαίτερο γνώρισμα του ξύλου, η σχεδίαση προσδίδει ομορφιά, φυσικότητα και ωραία αισθητική. Πολλές κατασκευές από άλλα συνθετικά υλικά λ.χ. πλαστικού, αλουμινίου, πολυμερών, παράγονται έτσι, ώστε να φέρουν νερά -σαν του ξύλου- στην επιφάνειά τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κακαράς, Ιωάννης Α. (2009). Τεχνολογία ξύλου – πρίση, ξήρανση, εμποτισμός, καμπύλωση, καπλαμάς. Αθήνα: Εκδοτικός Όμιλος «ΙΩΝ». σελ. 110-114. 
  2. «Understanding Wood Grain». WOOD Magazine. 24 Απριλίου 2001. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2021. 
  3. Engler., Nick. «The Nature of Wood -- Wood Grain». Nick Engler's Workshop Companion, Home page for www.workshopcompanion.com and www.nickengler.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2021.