Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιμνοθάλασσα Σάσικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακτές λιμνοθάλασσας Σάσικ

Η Λιμνοθάλασσα Σάσικ ή Κούντουκ (Ουκρανικά: Сасик, Кундук, Ρουμανικά: Limanul Sasic, Conduc, Τουρκικά: Sasık Gölü, Kunduk Gölü) είναι λιμνοθάλασσα στη νότια Ουκρανία κοντά στο Δέλτα του Δούναβη.Πρόκειται για μια περιοχή υγροτόπων που είναι καταχωρημένη στο Ραμσάρ και είναι σημαντική για τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή πουλιών της περιοχής. Περίπου 25.000 ζευγάρια πουλιών υγροτόπων κάνουν τις φωλιές τους εκεί και η εποχιακή συσσώρευση τους είναι έως και 100.000.

Η περιοχή της λιμνοθάλασσας είναι 215 τ.χλμ και το βάθος της φτάνει τα 3,3 μ..Μέχρι το 1978, η λιμνοθάλασσα χωρίζονταν σε δύο μέρη:την περιοχή του βόρειου υφάλμυρου νερού, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Κογκαλνίκ και Σαράτα, και μια νότια θαλάσσια περιοχή.Η λιμνοθάλασσα διαχωρίστηκε από τη θάλασσα με αμμόλοφο πλάτους 0,5 χλμ..

Φράγμα και επιπτώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψάρεμα στο παράκτιο τμήμα των εκβολών, στην περιοχή του φράγματος

Το 1978 κατασκευάστηκε ένα φράγμα από σκυρόδεμα στην άμμο και η λιμνοθάλασσα συνδέθηκε με τον Δούναβη μέσω ενός καναλιού, μέσα από το οποίο νερά κατέληγαν στη λιμνοθάλασσα. Αυτό όμως, έχει αλλάξει αρνητικά την αλατότητα στη λιμνοθάλασσα. Αυτό και η διαταραχή από ψυχαγωγικές και εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες επηρέασε τον βιότοπο για τα άγρια πτηνά.

Ακτές στην κορυφή των εκβολών, περιοχή του χωριού Χλιμπόκαγιε

Ο στόχος αυτού του σοβιετικού φράγματος ήταν να μετατρέψει τη λιμνοθάλασσα σε μια λίμνη γλυκού νερού με σκοπό την άρδευση κοντινών περιοχών. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η δεξαμενή δεν έγινε πλήρως γλυκού νερού (δεδομένου ότι τα αποθέματα αλατιού στα ιζήματα βυθού ήταν πολύ υψηλότερα από τα προβλεπόμενα). Η χρήση νερού από τη λιμνοθάλασσα Σάσικ είχε ως αποτέλεσμα την αλάτωση περίπου 30.000 εκταρίων γης, με σχετικές επιζήμιες επιπτώσεις στις καλλιέργειες και την ανοργανοποίηση των υπόγειων υδάτων και των πηγαδιών. Επιπλέον, μετά την αφαλάτωση μία φορά κάθε λίγα χρόνια στις εκβολές υπάρχει ανθοφορία νερού (εκρηκτική αναπαραγωγή μονοκυτταρικών φυκών), η οποία οδηγεί στην ασφυξία των ψαριών.Το έργο του φράγματος επέφερε οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Μια στατιστική του 2007 ανέφερε ότι η λιμνοθάλασσα είχε γίνει πολύ επικίνδυνη για κολύμπι λόγω ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων και των βαρέων μετάλλων. Το νερό περιγράφεται ως πρασινωπό με δυσάρεστη μυρωδιά. Πολλοί τώρα προτείνουν να σπάσει το φράγμα και να επανασυνδεθεί η λίμνη με τη θάλασσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Sasyk Lake"
  2. "Women Transform the Mainstream"
  3. "Information Sheet on Ramsar Wetlands: Sasyk Lake"
  4. . "Tatarbunary, Odessa Oblast, Ukraine – Partner visit to Mama-86 and Vozrozhdeniye in the frame of the Empowerment & Local Action/MFS Program"[νεκρός σύνδεσμος]
  5. "Give Sasyk back to the sea!"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sasyk Lagoon στο Wikimedia Commons