Λεωνίδας Φέγγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωνίδας Φέγγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13 Απριλίου 1928
Θάνατος25 Νοεμβρίου 2017
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Λεωνίδας («Λούης») Φέγγος (1928-2017) ήταν ιδρυτής και επί σειρά ετών προεδρεύων ιεροκύρηκας της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής, ιατρός καρδιολόγος και εκδότης της εφημερίδας Χριστιανισμός μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεωνίδας Φέγγος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Οι γονείς του ήταν ο Σπυρίδων και η Ελένη Φέγγου. Το 1946 σε ηλικία 18 χρονών με την παρακίνηση της αδελφής του Ιωάννας, πήγε σε ένα χριστιανικό κήρυγμα στην Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής των Κάτω Πετραλώνων.

«Καμιά εκκλησία δεν μπορεί να σώσει. Η εκκλησία είναι το αποτέλεσμα της σωτηρίας και αποτελείται από σωσμένους, πρώην αμαρτωλούς μετανοημένους όμως, που ακολουθούν τον Ιησού Χριστό με αυταπάρνηση σηκώνοντας το σταυρό τους. Ο κάθε άρρωστος που βγαίνει από το νοσοκομείο υγιής, δε γίνεται και γιατρός. Διηγείται βέβαια πώς θεραπεύθηκε, ποιος είναι ο γιατρός που τον θεράπευσε, ποια φάρμακα πήρε και πόσα χρήματα πλήρωσε, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζεται ότι τώρα μπορεί και αυτός να κάνει επεμβάσεις και να θεραπεύει. Καμιά εκκλησία δε σώζει, κανένας άγιος δε σώζει, καμιά θρησκεία δε σώζει... Μόνο όταν ο άνθρωπος ειλικρινά μετανοήσει, αφήσει την αμαρτία του, και επικαλεσθεί το όνομα του Κυρίου, θα σωθεί, χωρίς ψεύτικα προσκυνήματα και άχρηστα τάματα, χωρίς πληρωμή και εξαγορά των αιτημάτων. Μόνο με την πίστη στον Ιησού Χριστό, ο Ουράνιος Πατέρας θα σου δώσει τα πάντα.»

— Λεωνίδας Φέγγος, Εφημερίδα Χριστιανισμός, Οκτώβριος 2006, σελ. 1'

Το 1951 (ημέρα Μεγάλη Παρασκευή) ο Λεωνίδας Φέγγος μαζί με τον Ιωάννη Σπανό συνελήφθησαν στη Νάξο, επειδή εξαιτίας της ευαγγελιστικής τους δραστηριότητας, κατηγορήθηκαν από κάποιους για προσηλυτισμό[2]. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα της Σύρου όπου και πέρασαν το Πάσχα μέσα στα κρατητήρια. Τελικά έγινε η δίκη τους και αθωώθηκαν. Έπειτα από αποτυχία στις μουσικές σπουδές του, ο Φέγγος γράφτηκε στην ιατρική απ' όπου αποφοίτησε και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην καρδιολογία.

Αργότερα ο Φέγγος ανέλαβε ως γραμματέας της εκκλησίας, ενώ το 1956 χειροτονήθηκε επίσκοπος στην Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής Αθηνών. Το 1963 υπό τη διεύθυνση του τότε πρόεδρου της Συνόδου της Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής, Λεωνίδα Φέγγου, επανεκδόθηκε το επίσημο όργανο της εκκλησίας, περιοδικό Λόγοι Χριστού.

Στα τέλη του 1965 η αμερικανική ιεραποστολική οργάνωση Assemblies of God (Συνάξεις του Θεού) ζήτησε από τον Φέγγο (ύστερα από την αύξηση της συνάθροισης), να υπογράψει το πρωτόκολλο της ένταξής του στην οργάνωση. Ο Λεωνίδας Φέγγος αρνήθηκε να εντάξει την εκκλησία σε οποιαδήποτε οργάνωση. Η μεγάλη πλειοψηφία της εκκλησίας συμφώνησε και έτσι σχεδόν ολόκληρη η κεντρική Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής αυτονομήθηκε. Για τον λόγο αυτό διατήρησε τον αρχικό τίτλο με την προσθήκη της λέξης Ελευθέρα, δηλαδή αυτοκέφαλη (Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής). Αργότερα και άλλες εκκλησίες ενώθηκαν με την Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής. Το γεγονός αυτό μαζί με τον ευαγγελισμό κατέστησαν την Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής τη μεγαλύτερη ελληνική πεντηκοστιανή εκκλησία.

Ο Λεωνίδας Φέγγος υπηρέτησε ως ποιμένας της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής Αθηνών ως το 2002 όπου ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια διακονίας παραιτήθηκε προκειμένου να υπάρξει ανανέωση και να ασχοληθεί με το αποστολικό έργο, και απλά παρέμεινε προεδρεύων επίσκοπος της Συνόδου της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής.

Μέσα στις δεκαετίες του '80 και του '90 κυκλοφόρησαν σε μεγάλους αριθμούς ηχογραφημένες κασέτες με ομιλίες και μαθήματα του Λεωνίδα Φέγγου πάνω στην Αγία Γραφή. Υπήρξε ο βασικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Χριστιανισμός. Επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Χριστιανισμός, διατηρούσε την πρωινή εκπομπή Η καλή μέρα αρχίζει με τον Ιησού Χριστό στην οποία ασχολήθηκε θέματα από την Αγία Γραφή, και την εκπομπή Ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω που ασχολήθηκε με θέματα της οικογενειακής ζωής.

Απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου 2017 τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία έγινε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στην Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής Αθηνών. Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Από τον Μάρτιο του 2008 εκδότης της εφημερίδας ανέλαβε ο Χρήστος Κατσιγιάννης, ποιμένας της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής Μενιδίου
  2. Ο ίδιος ο Λεωνίδας Φέγγος αναφέρει σχετικά: «Ο πρόεδρος της κοινότητος (του χωριού Μονή) μας κάλεσε στο σπίτι του να κηρύξουμε και να ακούσει το Λόγο του Θεού, αλλά εκεί όμως μάλλον ήταν μια παγίδα. Αφού αρχίσαμε να μιλάμε ήρθαν οι χωροφύλακες, μπήκανε μέσα και μας πιάσανε». (Ραδιοφωνική εκπομπή Φως μες στη νύχτα, (13 Απριλίου 1998), Ραδιοφωνικός Σταθμός Χριστιανισμός)