Λεοπόλδος του Ζνόιμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Λεοπόλδος του Ζνόιμο
Painting of Litold Znojemský.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Litold (Τσεχικά)
Γέννηση11ος αιώνας
Τσεχία
Θάνατος15  Μαρτίου 1112
Ζνότζμο
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΊντα του Μπάμπενμπερκ
ΤέκναΚορράδος Β΄ του Ζνόιμο[1]
ΓονείςΚορράδος Α΄ της Βοημίας[1] και Βίρπιρκ του Τένγκλινκ
ΑδέλφιαΌλντριχ Α΄ του Μπρνο
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Λεοπόλδος, τσεχ. Litold (απεβ. 15 Μαρτίου 1112) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία (1092-1112).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Κορράδου Α΄ δούκα της Βοημίας και της Βίρπιρκ από τη Βαυαρία, κόρης τού Ζήγκχαρτ κόμη τού Τένγκλινκ.

Ο πατέρας του ήταν πρίγκιπας τού δυτικού ημίσεως της Μοραβίας και απεβίωσε το 1092. Τότε οι δύο γιοί του μοίρασαν την κτήση: ο μεγαλύτερος αδελφός Όλντριχ έλαβε το Μπρνο και ο Λεοπόλδος το Ζνόιμο. Κυβέρνησε το Ζνόιμο στη νότιο Μοραβία ως πρίγκιπας. Το 1099 εκδιώχθηκαν από τον εξάδελφό τους Μπρετίσλαφ Β΄, όταν εκείνος προσπάθησε να δώσει το Μπρνο-Ζνόιμο στον νεότερο αδελφό του Μποζιβόι Β΄. Τότε ο Όλντριχ αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε στο Κλάντσκο, ενώ ο Λεοπόλδος πολέμησε εναντίον του πεθερού τού Μποζιβόι Β΄, τού Λεοπόλδου Β΄ των Μπάμπενμπερκ μαργράβου της Αυστρίας. Όμως το 1100 ο Μπρετίσλαφ Β΄ δολοφονήθηκε και ο Ερρίκος Δ΄ της Γερμανίας επικύρωσε την άνοδο τού Μπορζιβόι Β΄ στο θρόνο της Βοημίας. Οι δύο αδελφοί, με τη βοήθεια Αυστριακού και Βαυαρικού στρατού, επέστρεψαν στα πριγκιπάτα τους. Τους υποστήριξε έμμεσα ο Ερρίκος Δ΄, τον οποίο επισκέφθηκαν στη Φρανκφούρτη. Ο βασιλιάς της Γερμανίας τους έδωσε τα εμβλήματα τού δούκα της Μοραβίας, όταν ο Όλντριχ αποκήρυξε τη διεκδίκησή του στο θρόνο. Ωστόσο το 1107 ο Λεοπόλδος συμμετείχε στην εξέγερση του εξαδέλφου του Σβατοπλούκ εναντίον τού Μποζιβόι Β΄, η οποία επέτυχε.

Το 1101 οι δύο αδελφοί ίδρυσαν το αββαείο των Βενεδικτίνων στο Τρέμπιτς και έκτισαν εκεί τη βασιλική τού Αγ. Προκοπίου, που προορίστηκε για μαυσωλείο του κλάδου Μπρνο-Ζνόιμο των Πρεμυσλιδών. Ο Λεοπόλδος απεβίωσε το 1112 και τάφηκε εκεί, όπως και ο Όλντριχ το επόμενο έτος. Στο Ζνόιμο τον διαδέχθηκε το μόνο τέκνο του, ο Κορράδος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ίντα των Μπάμπενμπερκ, κόρη τού Λεοπόλδου Β΄ μαργράβου της Αυστρίας και είχε τέκνα:

  • Κορράδος απεβ. 1161, πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • COSMAS, (Canonicus Pragensis); Chronica Boëmorum. (Latin)
  • COSMAS of Prague, (Canon of Prague),Translated by Lisa Wolverton (2009); Chronicle of the Czechs (Chronicle of Bohemias). The Catholic university of America Press. (English)
  • Constinuatio Claustroneoburgensis prima. MHG SS IX, p. 612 (Latin)
  • KRZEMIEŃSKA, Barbara; MERAHAUTOVÁ, Anežka; TŘEŠTÍK, Dušan (2000). Moravští Přemyslovci ve Znojemské rotundě. Praha: SetOut. 135 p.. ISBN 80-86277-09-7. (in Czech)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Luitpold of Znojmo της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).