Λεοπόλδος του Ζνόιμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεοπόλδος του Ζνόιμο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Litold (Τσεχικά)
Γέννηση11ος αιώνας[1]
Θάνατος15  Μαρτίου 1112[1]
Ζνότζμο
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΊντα του Μπάμπενμπερκ[2]
ΤέκναΚορράδος Β΄ του Ζνόιμο[3]
d:Q108208192[2][2]
ΓονείςΚορράδος Α΄ της Βοημίας[3][2] και Βίρπιρκ του Τένγκλινκ[2]
ΑδέλφιαΌλντριχ Α΄ του Μπρνο[2]
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεοπόλδος, τσεχ. Litold (απεβ. 15 Μαρτίου 1112) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία (1092-1112).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Κορράδου Α΄ δούκα της Βοημίας και της Βίρπιρκ από τη Βαυαρία, κόρης τού Ζήγκχαρτ κόμη τού Τένγκλινκ.

Ο πατέρας του ήταν πρίγκιπας τού δυτικού ημίσεως της Μοραβίας και απεβίωσε το 1092. Τότε οι δύο γιοί του μοίρασαν την κτήση: ο μεγαλύτερος αδελφός Όλντριχ έλαβε το Μπρνο και ο Λεοπόλδος το Ζνόιμο. Κυβέρνησε το Ζνόιμο στη νότιο Μοραβία ως πρίγκιπας. Το 1099 εκδιώχθηκαν από τον εξάδελφό τους Μπρετίσλαφ Β΄, όταν εκείνος προσπάθησε να δώσει το Μπρνο-Ζνόιμο στον νεότερο αδελφό του Μποζιβόι Β΄. Τότε ο Όλντριχ αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε στο Κλάντσκο, ενώ ο Λεοπόλδος πολέμησε εναντίον του πεθερού τού Μποζιβόι Β΄, τού Λεοπόλδου Β΄ των Μπάμπενμπερκ μαργράβου της Αυστρίας. Όμως το 1100 ο Μπρετίσλαφ Β΄ δολοφονήθηκε και ο Ερρίκος Δ΄ της Γερμανίας επικύρωσε την άνοδο τού Μπορζιβόι Β΄ στο θρόνο της Βοημίας. Οι δύο αδελφοί, με τη βοήθεια Αυστριακού και Βαυαρικού στρατού, επέστρεψαν στα πριγκιπάτα τους. Τους υποστήριξε έμμεσα ο Ερρίκος Δ΄, τον οποίο επισκέφθηκαν στη Φρανκφούρτη. Ο βασιλιάς της Γερμανίας τους έδωσε τα εμβλήματα τού δούκα της Μοραβίας, όταν ο Όλντριχ αποκήρυξε τη διεκδίκησή του στο θρόνο. Ωστόσο το 1107 ο Λεοπόλδος συμμετείχε στην εξέγερση του εξαδέλφου του Σβατοπλούκ εναντίον τού Μποζιβόι Β΄, η οποία επέτυχε.

Το 1101 οι δύο αδελφοί ίδρυσαν το αββαείο των Βενεδικτίνων στο Τρέμπιτς και έκτισαν εκεί τη βασιλική τού Αγ. Προκοπίου, που προορίστηκε για μαυσωλείο του κλάδου Μπρνο-Ζνόιμο των Πρεμυσλιδών. Ο Λεοπόλδος απεβίωσε το 1112 και τάφηκε εκεί, όπως και ο Όλντριχ το επόμενο έτος. Στο Ζνόιμο τον διαδέχθηκε το μόνο τέκνο του, ο Κορράδος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ίντα των Μπάμπενμπερκ, κόρη τού Λεοπόλδου Β΄ μαργράβου της Αυστρίας και είχε τέκνα:

  • Κορράδος απεβ. 1161, πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • COSMAS, (Canonicus Pragensis); Chronica Boëmorum. (Latin)
  • COSMAS of Prague, (Canon of Prague),Translated by Lisa Wolverton (2009); Chronicle of the Czechs (Chronicle of Bohemias). The Catholic university of America Press. (English)
  • Constinuatio Claustroneoburgensis prima. MHG SS IX, p. 612 (Latin)
  • KRZEMIEŃSKA, Barbara; MERAHAUTOVÁ, Anežka; TŘEŠTÍK, Dušan (2000). Moravští Přemyslovci ve Znojemské rotundě. Praha: SetOut. 135 p.. ISBN 80-86277-09-7. (in Czech)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Litold Znojemský στο Wikimedia Commons