Λαρίσα Τσέριτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λαρίσα Τσέριτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Larisa Cerić (Βοσνιακά)
Γέννηση26  Ιανουαρίου 1991
Τράβνικ
Χώρα πολιτογράφησηςΒοσνία και Ερζεγοβίνη
Ύψος175 cm Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατζουντόκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λαρίσα Τσέριτς (γεννημένη στις 26 Ιανουαρίου 1991) είναι Βόσνια τζουντόκα, που αγωνίζεται στην κατηγορία των +78 κιλών γυναικών. [1] Κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο το 2014 και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο το 2018.

Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019, η Τσέριτς κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο, το μόνο μετάλλιο όλων των Ευρωπαϊκών Αγώνων για τη χώρα της. Κέρδισε επίσης ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο Νεανίδων το 2009, το οποίο εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός παγκόσμιος τίτλος σε οποιοδήποτε ολυμπιακό άθλημα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. [2]

Η Τσέριτς συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, χάνοντας και τις δύο φορές στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Λαρίσα Τσέριτς αποκλείστηκε στον πρώτο της αγώνα εναντίον της Τυνήσιας Νιχέλ Σεΐχ Ρουχού. Την επόμενη χρονιά, έχασε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2017 στη Βαρσοβία στα προημιτελικά από τη Λευκορωσή Μαρίνα Σλουτσκάγια. Η Λάρισα Τσέριτς εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο με νίκες στον ελπιδοφόρο γύρο επί της Ουγγρικής Μερσέντες Ζιγκετβάρι και της Τουρκάλας Κάιρα Σαγίτ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017 στη Βουδαπέστη, τερμάτισε έβδομη. Το 2018 νίκησε την Ουκρανή Γιελισαβέτα Καλάνινα στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Τελ Αβίβ, στον τελικό, που έχασε από τη Γαλλίδα Ρομάν Ντικό. Πέντε μήνες αργότερα, νίκησε την Ιρίνα Κιντζέρσκαγια από το Αζερμπαϊτζάν στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2018 στο Μπακού και έχασε στα ημιτελικά από την Ιάπωνα Σάρα Ασαχίνα. Με νίκη επί της Βρετανίδας Σάρα Άντλινγκτον εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2019 που διεξήχθη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μινσκ, η Λάρισα Τσέριτς έφτασε στον τελικό, αλλά έχασε εκεί από τη Λευκορωσή Μαρίνα Σλούτσκαγια. Την ίδια χρονιά τερμάτισε έβδομη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ήταν μία από τους σημαιοφόρους μαζί με τον Αμέλ Τούκα. Ο Τούκα μετέφερε επίσης τη σημαία στο στάδιο στην τελετή λήξης.

Έχει αξιοσημείωτες νίκες έναντι των Ολυμπιονίκων Έμιλι Αντεόλ (χρυσό), Ιρίνα Κιντζέρσκα (χάλκινο), Γιού Σονγκ (χάλκινο), Κανάε Γιαμάμπε (χάλκινο) και Λουτσίγια Πολάβντερ (χάλκινο).

Η Τσέριτς είναι μεταξύ των πέντε αθλητών με τα περισσότερα μετάλλια Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Τζούντο στην κατηγορία +78 (4) από τότε που εισήχθη το 1998, με την Καρίνα Μπράιαντ (8), την Τέα Ντονγκουζασβίλι (8), τη Λουτσίγια Πολάβντερ (7) και την Άννι-Σοφία Μοντιέρε. (5).

Το 2018, στην κατηγορία +78 κιλών για ηλικιωμένους, κατέκτησε την παγκόσμια κατάταξη Νο. 1. [3]

Επιτεύγματα και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ετος Τουρνουά Θέση Κατηγορία βάρους
2019 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2ο +78 κιλό
2018 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα +78 κιλό
2018 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2ο +78 κιλό
2017 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα +78 κιλό
2017 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2ο Ανοιξε
2014 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2ο +78 κιλό

Βραβεία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]