Λαράχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λαράχα (Laraha) (Citrus aurantium currassuviencis, ελλην. Κιτρέα η χρυσομηλέα η εκ Κουρασάο) είναι εσπεριδοειδές δέντρο που φυτρώνει στη νήσο Κουρασάο (Curaçao) καθώς επίσης και οι καρποί του. Απόγονος της οικόσιτης πορτοκαλιάς, ο καρπός του λαράχα είναι πολύ πικρός και πολύ ινώδης για να θεωρηθεί βρώσιμος.

Ιστορία και χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέντρα από πορτοκαλιές της ποικιλίας Βαλένθια (Valencia orange) που μεταφυτεύτηκαν το 1527, στη νήσο Κουρασάο (Curaçao) από την Ισπανία, αλλά δεν ευδοκίμησαν στο ξηρό κλίμα και το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά έδαφος αυτού του νησιού στη Νότιο Καραϊβική. Καθώς τα δέντρα εγκαταλείφθηκαν, ο καρπός εξελίχθηκε από γλυκιάς γεύσης με φωτεινό πορτοκαλί χρώμα, σε ένα πικρό πρασινωπό μη βρώσιμο καρπό λαράχα.

Το 1634 οι Ολλανδοί, επισήμως αποικίζουν τη νήσο και ο Lucas Bols, ιδρυτής των εταιριών Bols liqueurs και Bols Genever, έχοντας έντονο ενδιαφέρον για μοναδικά ανά τον κόσμο μπαχαρικά και καρπούς, βλέποντας τα πικρά πορτοκάλια, τα οποία ήσαν σε αφθονία και που τα είχαν παρατήσει, πριν από 110 περίπου χρόνια οι Ισπανοί, έλαβε ορισμένα δείγματα από αυτά. Πειραματιζόμενος, ανακάλυψε ότι ενώ ο χυμός και η σάρκα του καρπού ήταν εντελώς ακατάλληλες για βρώση, τα έλαια από την φλούδα του καρπού, ήταν εξόχως πικάντικα και αρωματικά. Οι πειραματισμοί από αυτές τις φλούδες, κατέληξαν στη δημιουργία του λικέρ Κουρασάο.

Εραλδική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο του Κουρασάο.

Το δέντρο λαράχα υπάρχει και στο εθνόσημο του Κουρασάο όπου φαίνονται:

  • στο αριστερό μισό του εθνοσήμου, απεικονίζεται να πλέει σε μια καταγάλανη ήρεμη θάλασσα, μια γαλέρα με ανοιχτά όλα της τα πανιά και στο ψηλότερο ιστίο της να κυματίζει η σημαία της Ολλανδίας,
  • στο δεξιό μισό του εθνοσήμου, απεικονίζεται επάνω στο βουνό, το δέντρο λαράχα πλήρες καρπών,
  • στο μέσον (μεταξύ των δυο μισών), υπάρχει ο θυρεός, που φέρει το οικόσημο του Άμστερνταμ, Ολλανδίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]