Κουρασάο (λικέρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ένα ποτήρι με μπλε κουρασάο

To Κουρασάο (προφορά:kjʊərəsaʊ, κιουρασάου) είναι ένα είδος λικέρ που είναι φτιαγμένο με αποξηραμένες φλούδες του εσπεριδοειδούς λαράχα (που φύεται στο νησί Κουρασάο, από όπου και η ονομασία). Το φυτό αυτό δεν είναι ενδημικό είδος στο νησί και μοιάζει με το πορτοκάλι, καθώς προήλθε από την ποικιλία πορτοκαλιών Βαλένθια, που είχε μεταφερθεί εκεί από τους Ισπανούς εξερευνητές. Το έδαφος του νησιού Κουρασάο είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και αυτό, σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα, αποδείχτηκε ότι δεν ταίριαζε με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού Βαλένθια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρά και πικρά φρούτα στα δέντρα. Ωστόσο, η αρωματική φλούδα διατήρησε την ευωδιά της ποικιλίας Βαλένθια και τα δέντρα εξελίχθηκαν στη σημερινή πορτοκαλιά λαράχα. Οι καρποί της τελευταίας παραμένουν πικροί στη γεύση.

Ιστορικό παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές μάρκες έχουν διεκδικήσει την πατρότητα του Κουρασάο. Ο Λούκας Μπολς, μέτοχος της VOC και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στο Άμστερνταμ, χρησιμοποιήσε τον 18ο αιώνα τα πικρά πορτοκάλια του νησιού για να φτιάξει ένα λίκερ το οποίο έμοιαζε πολύ με το σημερινό Μπλε Κουρασάο. Ο ίδιος πρόστεσε μπλε χρωστικές στο λικέρ για να μοιάζει πιο εξωτικό. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το Κουρασάο παρασκευάστηκε και διατέθηκε για πρώτη φορά στην αγορά από την οικογένεια Σίνιορ (Senior) το 19ο αιώνα,[1] μια θεωρία που προτάθηκε από την ίδια την εταιρεία. Η Senior είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί λαράχα από το νησί και έτσι είναι η μόνη εταιρεία που επιτρέπεται στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την λέξη αυθεντικό στην ετικέτα.[2]

Για να φτιαχτεί το λικέρ αποξηραίνεται η φλούδα του λαράχα, βγάζοντας τα αιθέρια έλαια που έχουν γλυκό άρωμα. Έπειτα από την ύγρανση με αλκοόλ και νερό επί αρκετές ημέρες, η φλούδα αφαιρείται και προστίθενται άλλα καρυκεύματα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποτό Κουρασάο έχει γεύση που προσιδιάζει σε εκείνη του πορτοκαλιού, με ποικίλο βαθμό πικρότητας. Είναι άχρωμο από τη φυσική του προέλευση, όμως συχνά γίνεται χρωματισμός του με τεχνητά μέσα (συνήθως μπλε ή πορτοκαλί), κάτι που προσδίδει εξωτική εμφάνιση στα κοκτέιλ και σε άλλα μικτά ποτά. Το μπλε χρώμα επιτυγχάνεται με την προσθήκη μιας χρωστικής, που είναι συχνά λαμπερή μπλε (E133 Brilliant Blue)[3] ή σκούρο μπλέ, από την χρωστική κυανό πατέντα V (Ε131).

Παρόμοια ποτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα κυκλοφορούν και μερικά άλλα λικέρ που μοιάζουν με το λικέρ Κουρασάο. Αυτά έχουν διαφορετικές γεύσεις, όπως καφέ, σοκολάτας, σταφίδας και ρούμι. Οι γεύσεις επιτυγχάνονται με την προσθήκη των αντίστοιχων συστατικών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Curacao (liquor) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).