Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής Ροδόπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°58′25″N 25°25′25″E / 40.97361°N 25.42361°E / 40.97361; 25.42361

Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής Ροδόπης
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές Συντεταγμένες40°58′25″N 25°25′25″E
ΧώραΕλλάδα

Το Λαογραφικού Μουσείο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής (ΠΟΞ) βρίσκεται στην Ξυλαγανή του Νομού Ροδόπης, περίπου 17 χιλιόμετρα νότια της Κομοτηνής.

Το μουσείο στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο (δωρεά των οικογενειών Ουζουνοπούλου και Ατζεμιάν στον ΠΟΞ). Σε συνολικό εμβαδόν 700 τ.μ. παρουσιάζεται πληθώρα από εκθέματα που σχετίζονται με την ζωή των ανθρώπων του χωριού, διαχωρισμένα σε ενότητες και τοποθετημένα σε διαμορφωμένους χώρους θυμίζοντας άλλες εποχές. Από ένα πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα από την ζωή στην περιοχή, ο επισκέπτης αποκομίζει μια εικόνα από την καθημερινότητα, τις συνήθειες, την εργασία, την κατοικία της ζωής εποχών που πέρασαν και δε πρέπει να λησμονηθούν.

Το Μουσείο έχει αγκαλιάσει τη μεγάλου ενδιαφέροντος λαογραφική συλλογή των κατοίκων της Ξυλαγανής, που έγινε με προσπάθειες μιας τριακονταετίας. Υλικές μαρτυρίες από την τέχνη, τη ζωή και την ιστορία του τόπου - δωρεές των κατοίκων του χωριού - προβάλλουν το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής. Οι επισκέπτες ανασύρουν στην μνήμη τους τις εποχές που ήταν δεδομένη η ολιγάρκεια, η αυτάρκεια, η εργατικότητα και η «μετ’ ευτελείας φιλοκαλία» των τέκνων αυτής της γης. Τέλος, ένα πλούσια αξιοποιημένο φωτογραφικό υλικό κάνει πιο εύγλωττο το Μουσείο αυτό.

Υπεύθυνη του μουσείου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, είναι η Σουλτάνα Πολιτσάκη-Παπαδημητρίου.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]