Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λαγανάς Ζακύνθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον 2a02:587:c825:9e50:6075:e1bb:a17f:8635 (συζήτηση) στις 12:55, 2 Απριλίου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Λαγανάς Ζακύνθου
Τμήμα της παραλίας Λαγανά
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λαγανάς Ζακύνθου
37°42′21″N 20°49′37″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ζακύνθου
Γεωγραφική υπαγωγήΖάκυνθος
Υψόμετρο98 μέτρα
Πληθυσμός766 (2021)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λαγανάς είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Ζακύνθου.

Η λέξη Λαγανάς είναι παράφραση της λέξης λαγήνι (=στάμνα), διότι στην περιοχή υπήρχαν καμίνια για την παρασκευή λαγηνιών, ίχνη των οποίων υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθακιάς και Καλαμακίου, στις θέσεις που το χειμέριο κύμα συναντά την ακτή. Η θάλασσα, αβαθής και διαυγής, σταματάει σε μια αμμουδιά από λεπτόκοκκη άμμο μήκους 7 χλμ περίπου. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις.

Βράδυ καλοκαιριού στον Λαγανά

Η παραλία του Λαγανά και κατα επέκταση ο ομώνυμος κόλπος του Λαγανά έδωσαν το όνομά τους στον καποδιστριακό Δήμο Λαγανά που συνίσταται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κεριού, Αγαλά, Λιθακιάς, Παντοκράτορα, Μουζακίου, και Καλαμακίου. Στην παραλία του Λαγανά υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στον Βέλγο γιατρό Ανδρέα Βεζάλ ο οποίος ήταν καθηγητής της ανατομίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.

Η παραλία έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα - Καρέτα στην Ελλάδα και ίσως στη Μεσόγειο. Η γρήγορη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής έθεσε σε κίνδυνο τον πληθυσμό χελώνων της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες, μέσω και της δημιουργίας του Θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή, να προστατευτεί η αναπαραγωγή και διαβίωση της χελώνας στην παραλία, με σχετική επιτυχία.

Συλλογή φωτογραφιών