Λίμνη Αρχεντίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Αρχεντίνο
Ο βόρειος βραχίονας της λίμνης
ΧώρεςΑργεντινή
Γεωγραφικό Μήκος72°25’ Δ
Γεωγραφικό Πλάτος50°13’ Ν
Τύπος λίμνηςπαγετωνική
ΕκροήΠοταμός Σάντα Κρους
Λεκάνη Απορροής17.000 τετρ. χιλιόμετρα
Χώρες ΛεκάνηςΑργεντινή Αργεντινή
Έκταση1.415 τετρ. χιλιόμετρα
Μέσο Βάθος150 μέτρα
Μέγιστο Βάθος500 μέτρα
Όγκος Νερού219,9 κυβ. χιλιόμετρα
Ύψος Επιφάνειας187 μέτρα

H Λίμνη Αρχεντίνο (Lago Argentino) είναι λίμνη στην Επαρχία Σάντα Κρους της νότιας Αργεντινής. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Αργεντινής, με έκταση 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 32 χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάθος της φθάνει τα 500 μέτρα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων, σε μια περιοχή με πολλούς παγετώνες, και δέχεται τα νερά από το λιώσιμο των πάγων τους, μέσω αρκετών μικρών ποταμιών, όπως και το νερό της Λίμνης Βιέδμα, που μεταφέρεται από τον μήκους 50 χιλιομέτρων ποταμό Λα Λεόνα. Η έκταση της λεκάνης απορροής της υπερβαίνει τα 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα νερά της Αρχεντίνο εκρέουν στον Ατλαντικό Ωκεανό δια του Ποταμού Σάντα Κρους, μήκους 385 χιλιομέτρων.

Οι γύρω παγετώνες, η κοντινή κωμόπολη Ελ Καλαφάτε και η ίδια η λίμνη αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Στη λίμνη Αρχεντίνο γίνεται αλιεία πέρκας, ινάνγκα και πέστροφας.

«Λάγο Αργεντίνο» ονομαζόταν και το μικρό αεροδρόμιο που εξυπηρετούσε την περιοχή μέχρι το 2000. Αυτό το αεροδρόμιο έκλεισε και ο αεροδιάδρομός του ενσωματώθηκε στο οδικό δίκτυο. Αντικαταστάθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Κομαντάντε Αρμάνδο Τόλα», που εξυπηρετεί την κωμόπολη Ελ Καλαφάτε και τη λίμνη Αρχεντίνο με πολλές καθημερινές τοπικές και διεθνείς πτήσεις.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη έχει κλίμα ψυχρής ερήμου (BWk κατά Köppen), με μέση ετήσια βροχόπτωση και χιονόπτωση μόλις 123 χιλιοστόμετρα. Ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιούλιος και θερμότερος ο Ιανουάριος, με ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας την εικοσαετία 1971-1990 ίσο με +30,5 °C και ελάχιστης -12,0 °C.[1]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lago Argentino Climate Normals 1961–1990». National Oceanic and Atmospheric Administration. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014.