Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίμνη Αμάρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λίμνη Αμάρα (ρουμανικά: Lacul Amara‎‎) είναι μια λίμνη αλμυρού νερού που βρίσκεται στο δρόμο Σλομποζία - Μπουζάου κοντά στην Αμάρα στην Κομητεία Ιαλομίτσα της Ρουμανίας.[1]

Φωτογραφία της λίμνης Αμάρα, τραβηγμένη κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1930-1940.

Η λίμνη έχει επιφάνεια 132 εκταρίων, υδάτινο όγκο 2.600.000 κυβικών μέτρων, μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος ανάμεσα σε 200 και 800 μέτρα ενώ το μέγιστο βάθος της είναι 3 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται σε βύθισμα καθώς δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον ποταμό Ιαλομίτσα. Λόγω της έλλειψης ετήσιας σταθερής παροχής γλυκού νερού και λόγω της διαδικασίας εξάτμισης που προκαλείται από το ξηρό κλίμα, η συγκέντρωση των αλάτων στο λίμνη είναι αρκετά υψηλή. Το υπέρτονο νερό είναι πλούσιο σε θειικά άλατα, διττανθρακικό οξύ, χλωρίδια, ιωδιούχα, βρωμίδια και άλατα μαγνησίου, το οποίο οδήγησε στο σχηματισμό μιας θεραπευτικής λάσπης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Η γενική μεταλλική συγκέντρωση του νερού είναι περίπου 9.8 γραμμάρια ανά λίτρο.[2] Η λάσπη της λίμνης αποτελείται από 39% οργανικών ουσιών, 41% ανόργανων ουσιών και 20% νερού. Το πάχος της στρώσης ιλύος είναι 30 με 60 εκατοστά. Η λάσπη είναι συνιστάται για τα άτομα με παθήσεις του κινητικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις (ειδικά τη στειρότητα) και ασθένεις δερμάτωσης όλων των ειδών.[3] Η λάσπη δεν συνιστάται σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο του Γκρέιβς, άσθμα ή λοιμώδη νοσήματα.

Στην λίμνη Αμάρα απαντώνται διάφορα είδη θηλαστικών: 10 είδη πουλιών απαιτούν διατήρηση: ο μικρός ερωδιός, ο γκρι ερωδιός, ο λευκοπελαργός, ο καλοκαιριάτικος κύκνος και άλλα), 30 είδη πουλιών απαιτούν αυστηρή προστασία και 14 είδη πτηνών είναι κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Το Θέρετρο Αμάρα βρίσκεται στις ακτές της λίμνης και έχει περίπου 2.000 θέσεις στέγασης σε τρία ξενοδοχεία. Με 507 δωμάτια, το ξενοδοχείο Λεμπάντα είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή και ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας.[4]

  1. «Lacul Amara» (στα Romanian). www.viaromania.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. «Staţiunea balneo-climaterică Amara» (στα Romanian). www.tratamentbalnear.ro. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «Amara» (στα Romanian). www.clevertour.com. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Hotel Lebada 2**» (στα Romanian). www.hoteluri.icar.ro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)