Λάσα Πάφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°55′30″N 32°31′39″E / 34.92500°N 32.52750°E / 34.92500; 32.52750

Λάσα Πάφου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λάσα Πάφου
Χώρα Κύπρος
Διοικητική υπαγωγή Επαρχία Πάφου
Διοίκηση
 • Σώμα Κοινοτικό συμβούλιο
Γεωγραφικός κωδικός 6307[1]
Ζώνη ώρας UTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

H κοινότητα Λάσα βρίσκεται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Γειτονεύει με τις κοινότητες Δρύμου, Σίμου, Φύτη, Μηλιά.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό Λάσα έχει 91 κατοίκους.

Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα εκκλησάκια του Αγίου Πρόδρομου, του Αγίου Ερμόλαου και το πάρκο του χωριού.

Το χωριό έχει διοργανώσει το φεστιβάλ "Λάσια" .

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καταπράσινο τοπίο του Ρωμανού αποτελεί ένα από τα ομορφότερα τοπία που επισκέπτονται εκατοντάδες ντόπιοι και τουρίστες. Ακόμα, κάποιος μπορεί να επισκεφθεί τα εκκλησάκια του Αγίου Πρόδρομου, του Αγίου Ερμόλαου και να χαζέψει στο πάρκο του χωριού το οποίο πρόσφατα δημιουργήθηκε και ήδη φιλοξενεί αρκετούς νέους και παιδιά. Η πλατεία του χωριού, είναι πάντα ζωντανή, αφού δεκάδες νέοι βρίσκονται καθημερινά, γλεντώντας και ψυχαγωγώντας όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους και ξένους. Τελειώνοντας φτάνεις στο μονοπάτι της φύσης, στο οποίο θαυμάζεις τις ομορφιές που κρύβει η μικρή κοινότητα της Λάσας. Εκτός απ' τα πιο πάνω, η Λασιώτικη φιλοξενία, μας κινούν βέβαια το ενδιαφέρον να κάνουμε μια βόλτα σε αυτό το πανέμορφο χωριό για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό του.

Η Λάσα είναι μια γραφική, αγροτική κοινότητα στην επαρχία Πάφου. Φέρει το όνομά της από το μεγάλο υψόμετρο που βρίσκεται. Τοποθετημένη εξακόσια μέτρα επάνω από τη στάθμης της θάλασσας, το κλίμα της είναι μερικούς βαθμούς πιο δροσερό από αυτό των χαμηλότερων ορεινών κοινοτήτων. Τα πιο κοντινά χωρία είναι η Φύτη, περίπου δυο χιλιόμετρα ανατολικά και η Μηλιά, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα νότια. Ταυτόχρονα οι κοινότητες Δρύμου και Σίμου, αποτελούν μερικά από τα πλησιέστερα χωριά. Τα στενά της δρομάκια είναι ευθυγραμμισμένα με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια από τα οποία μερικά είναι ερειπωμένα ενώ άλλα ανακαινίζονται. Σύγχρονης αρχιτεκτονικής σπίτια φιλοξενούν αρκετούς κατοίκους και ξένους. Το χωριό Λάσα με την πάροδο του χρόνου άρχισε να εγκαταλείπεται. Ο αριθμός των ηλικιωμένων μειώθηκε ενώ οι νεότερου έχουν μετακινηθεί και εγκατασταθεί σε μεγαλύτερες πόλεις ούτως ώστε να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν περισσότερες ανέσεις και ένα ψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Παρόλο που οι διαστάσεις του χωριού είναι μικρές, ένα εξαιρετικό φιλικό σύνολο των περίπου εκατό ντόπιων εξακολουθεί να ζει στο χωριό. Το χωριό Λάσα είχε αρχίσει να ρημάζεται με αποτέλεσμα να σβήνει από τον κυπριακό χάρτη. Ωστόσο, οι κάτοικοι σε στενή συνεργασία με τον κοινοτάρχη κ. Ηλία Ιωάννου και τα υπόλοιπα στελέχη του κοινοτικού συμβουλίου, κάνουν θεόρατες προσπάθειες για την ανάπλαση της εικόνας του χωριού. Δημιουργούνται νέα έργα, νέες προστάσεις και τίθενται σε εφαρμογή νέα σχέδια που αφορούν το κοινό καλό του χωριού. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και ενισχύεται και από άλλα μέλη. Ο αγώνας για αναγέννηση του χωριού είναι συλλογικός. Μόνιμοι και πλέον απόδημοι κάτοικοι, καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ιδρύεται έτσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος αποτελείται κυρίως από αποδήμους κατοίκους της Λάσας. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια του πολιτισμού και η διατήρηση της παράδοσης του τόπου τους.

  1. «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΗΜΩΝ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2015». (Αγγλικά, Ελληνικά) Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 13  Ιανουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13  Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13  Ιανουαρίου 2018.