Λάντο Α΄ της Κάπουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάντο Α΄ της Κάπουα
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 820[1]
Θάνατος860[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΛάντο Β΄ της Κάπουα
ΓονείςΛανδούλφος Α΄ της Κάπουα
ΑδέλφιαΛάντουλφ Β΄ της Κάπουα
Πάντο της Κάπουα
ΟικογένειαΛανδουλφίδες

Ο Λάντο Α΄, Lando I (απεβ. το 861) από τον Οίκο των Λαντουλφιδών ήταν κόμης της Κάπουα από το 843. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λανδούλφος Α΄ του Παλαιού. Όπως ο πατέρας του, υποστήριξε τον Σίκονουλφ εναντίον του Ράντελχις Α΄ στον εμφύλιο πόλεμο, που δίχαζε το πριγκιπάτο του Μπενεβέντο τη δεκαετία του 840.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο Λάντο Α΄, που στις αρχές του 849 ζήτησε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Φραγκίας να διαιτητεύσει τις αξιώσεις των δύο διεκδικητών και να επιλύσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο, που είχε φέρει Σαρακηνούς μισθοφόρους στη Νότια Ιταλία. Στη διαμοίραση του Λουδοβίκου Β΄, η Κάπουα έγινε μέρος του πριγκιπάτου του Σαλέρνο, αλλά ο Λάντο Α΄ δεν υπάκουσε για πολύ τον επικυρίαρχό του Σίκονουλφ. Αντίθετα, συμμάχησε με τον Σέργιο Α΄ δούκα της Νάπολης. Για να εδραιώσει τη συμμαχία, ο Λάντο Α΄ νύμφευσε τον δεύτερο μεγαλύτερο γιο του Λανδούλφος γαστάλδο της Σουεσόλα, με την κόρη του Σέργιου Α΄.

Κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητας των πριγκίπων Σίκο και Αδεμάρος, ο Λάντο Α΄ κυριάρχησε στο Σαλέρνο. Οι Σαλερνιτανοί εξαιρούνταν από την αυξανόμενη επιρροή των Καπουανών και ο Αδεμάρος κάλεσε τον Γουίδων Α΄ πρίγκιπα του Σπολέτο να παρέμβει για λογαριασμό του. Ο Λάντο Α΄ απάντησε παίρνοντας με το μέρος του (ως σύμμαχο) τον Μαρίνο έπαρχο του Αμάλφι. Νύμφευε μάλιστα τον αδελφό του Πάντο με την κόρη τού Μαρίνου. Στον πόλεμο που ακολούθησε, ο Γουίδων κατέστρεψε τα εδάφη και κατέκτησε μέρος της επικράτειας του Λάντενουλφ, γαστάλδου του Τεάνο, αδελφού του Λάντο, αλλά ο ίδιος ο Λάντο Α΄ βγήκε σώος.

Τον Μάιο του 859, μία τεράστια κοινή εκστρατεία από το Σαλέρνο, τη Νάπολη, το Αμάλφι και τη Σουεσόλα βάδισε εναντίον του Λάντο Α΄. Ο Λάντο Α΄ ήταν σε παράλυση εκείνη την εποχή και ο γιος του Λάντο Β΄ πήρε τα όπλα, για να υπερασπιστεί την πόλη Κάπουα. Νίκησε τις δυνάμεις που στάλθηκαν εναντίον τους στη γέφυρα Tεοντεμόντο, επάνω από το Βολτούρνo. Ο Λάντο Α΄ δεν επέζησε για πολύ από αυτή τη μεγάλη νίκη. Μία από τις τελευταίες του πράξεις ήταν μία άλλη συζυγική συμμαχία, αυτή τη φορά με τον Γουαϊφέρος, έναν Σαλερνιτανό ευγενή που είχε βρει καταφύγιο στην Κάπουα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδεμάρος. Ο Γουαϊφέρος νυμφεύτηκε την κόρη του Λάντο Α΄, Λαντελάικα και, όταν επέστρεψε στην Κάπουα, κατέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη του λαού.

Ο Λάντο Α΄ είχε μεταφέρει —αντίθετα με την επιθυμία του— την τοποθεσία της Κάπουα οριστικά από την παλαιά της θέση στον νέο λόφο του Τριφλίσκο το 856. Έκτισε μοναστήρι στο Τεανό και απεβίωσε πιθανώς το 861 (πιθανόν το 860).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άφησε από τη σύζυγό του Aλοάρα πέντε γιους και μία κόρη:

  • Λάντο Β΄.
  • Λανδούλφος (της Σουεσόλα).
  • Λάντενουλφ.
  • Πάντo.
  • Πέτρο.
  • Λαντελάικα, παντρεύτηκε τον Γουαϊφέρος πρίγκιπα του Σαλέρνο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Dizionario Biografico degli Italiani». (Ιταλικά) Dizionario Biografico degli Italiani. 1960. Ανακτήθηκε στις 8  Νοεμβρίου 2018.